Kezdődhet a reform! Aki elment szavazni, a köztársaság lendületbe hozására voksolt

Megszerezte a kormányzó többséget a francia parlamenti választásokon Emmanuel Macron pártja. A Köztársaság Lendületben (LREM) és szövetségese (MoDem) legalább 350 helyet szerzett az 577- ből.

Ország-világMarkos Mária2017. 06. 23. péntek2017. 06. 23.
Kezdődhet a reform! Aki elment szavazni, a köztársaság lendületbe hozására voksolt

A Köztársaságiak vezette jobbközép pártok együttesen 137 képviselővel kerültek a törvényhozásba, a korábban hatalmon lévő Szocialista párt több száz helyet veszítve az összeomlás szélére csúszott: mindössze 29 jelöltjét sikerült a parlamentbe juttatni. A Nemzeti Front nyolc parlamenti képviselővel nem alakíthat frakciót.

Az új elnök kritikusai szerint a korábban soha nem tapasztalt alacsony, 42,6 százalékos részvétel – különösen a fiatalok és a munkásosztály körében volt nagy a távol maradók aránya – megkérdőjelezi a mandátumok tartósságát.
Ám a Nemzetgyűlés egészen új összetétele történelmi fordulópontot jelenthet a francia belpolitikában, megerősítve a „se nem bal, se nem jobb” politikai arculattal kampányoló Macron pozícióját egy olyan időszakban, amikor a centristák látszólag egész Nyugat-Európában vesztésre állnak.

Ezek is érdekelhetnek