Hány éves a miniszter?

A beszólások korát éljük a politikában. A legnagyobb trollnak járó babérokat a török elnök seperhetné be, célkeresztjébe általában a német kancellár kerül.

Ország-világKirály Farkas2017. 08. 30. szerda2017. 08. 30.
Hány éves a miniszter?


Egy hónap múlva, szeptember 24-én parlamenti választások lesznek Németországban. Az Európai Unió legerősebb gazdaságával bíró országban ezúttal 61,5 millióan járulhatnak az urnákhoz. Közöttük mintegy 1,2 millióan török származásúak – nekik üzent a török elnök: Recep Tayyip Erdogan a péntek déli ima után Isztambulban, újságíróknak nyilatkozva arra szólította fel a Németországban élő törököket, hogy a választáson ne szavazzanak olyan pártra, amely Törökország ellensége. Államfő részéről udvariatlanságnak számít az efféle iránymutatás, ám a török elnök ennél tovább ment: név szerint említette a Kereszténydemokrata Uniót (CDU), amelynek Angela Merkel német kancellár az elnöke, valamint a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) és a Zöldeket.

Erdogan felhívása néhány nappal azután hangzott el, hogy Merkel kritizálta a török államot az újságírók és az aktivisták bebörtönzése miatt, kijelentve azt is, hogy Törökország meg az EU vámuniója sem valósulhat meg addig, amíg a feszültség nem oldódik. Erdogan korábban kérte mintegy 4500 török „terrorista” kiadását – Törökországban nagyon könnyű kivívni a terrorista címet, és ezt német földön is tudják, vélhetően ezért nem tettek eleget a kérésnek.

Érthető, hogy mindennek nem örült a török elnök – ám ettől még nem kellene beavatkozni egy másik ország parlamenti választásába. Merthogy Erdogan pontosan ezt tette. A török származású német választók aránya nem igazán nagy – de láttunk az elmúlt években számos olyan szavazást, amelyen hajszálon múlt a győzelem.

Merkel kancellár asszony nyilván nem hagyhatta szó nélkül ezt a diplomáciai modortalanságot, felszólította hát a török elnököt, hogy ne avatkozzon be a választásba, és ne mondja meg a Németországban élő törököknek, hogy kire szavazzanak.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter pedig példátlannak nevezte Erdogan kijelentését: a török elnök ezzel az ország szuverenitását támadta meg – fogalmazott a miniszter.

Erdogan, mint azt megszokhatta a világ, kapásból visszavágott, pártja (Igazság és Fejlődés Pártja) vidéki összejövetelén azt harsogta a mikrofonba: „Van egy külügyminiszterük, aki nem ismeri a korlátait. Ki vagy te, hogy megszólítod Törökország elnökét? A török külügyminiszterrel beszélj. Légy tisztában a határaiddal. Meg akar leckéztetni minket. Milyen politikai háttered van? Hány éves vagy?”

Amit erre felelni lehetne, azt ugye nem tartalmazza semmiféle diplomáciai kódex. Erdogan remekül alakítja a „vegyetek be a csapatba, és játsszunk az én szabályaim szerint” figurát. Ami a törökök nagyobb részének tetszik – 51,79 százalékuknak, a legutóbbi választás szerint. Legközelebb 2019-ben választanak majd elnököt. Vajon ki fog beleszólni?

 

Ezek is érdekelhetnek