Hírmorzsák

Ország-világM. M.2017. 08. 30. szerda2017. 08. 30.
Hírmorzsák


MOZGÓ VILÁG
Ketten meghaltak, 39 ember megsérült az olaszországi Ischia szigetén 4-es erősségű földrengésben. A Nápolyi-öbölben fekvő turistaparadicsomban néhány ház összeomlott, többen a romok alatt rekedtek. A földmozgás nem számított erősnek, ám a vulkánok alatt bekövetkező földrengések csak öt kilométer mélyen vannak, ezért erősebb a hatásuk a felszínen.


TELJES NAPFOGYATKOZÁS
Amerikaiak tömegei indultak meg az ország középső része felé hétfőn, hogy szemtanúi legyenek a teljes (100%-os) napfogyatkozásnak. Donald Trump amerikai elnök a figyelmeztetés ellenére azért saját szemével is meggyőződött arról, hogy nem csak valami újabb összeesküvés-elméletről van-e szó. Nem maradt követők nélkül, ugyanis a Google Trends mérései szerint sokan kerestek a „fájnak a szemeim”, „látásromlás”, illetve „nem látok” kifejezésekre.


ÜLDÖZÖTTEK
Kolumbiába menekült a venezuelai főügyész. Luisa Ortega „bűne” az volt, hogy nem ismerte el legitimnek a Madurorezsim által összehívott alkotmányozó nemzetgyűlést, s ezért menesztették. Ortega férjével, és két munkatársával együtt érkezett Kolumbiába, miután odahaza tarthatatlanná vált a helyzetük. „Kolumbia részese a Venezuela elleni nemzetközi összeesküvésnek” – közölte mikroblogján az új caracasi főügyész, Tarek Saab.


ROSSZUL KÖT
Veszélyben a nyolcezer lakosú németországi Staufen városa, ahol 270 épület repedt meg. A „lassan közelítő katasztrófa” annak a következménye, hogy tíz évvel ezelőtt, zöldenergiát kerestek és meleg víz után kutatva fúrtak. A víz olyan földréteggel találkozott, amely megszilárdulva 62 centiméterrel megemelte és 45 centiméterrel odébb mozdította a talajt.


TÁVOL A MEGOLDÁS
Kazahsztánban bejelentették, hogy elhalasztotják az augusztus végére tervezett, Oroszország, Törökország és Irán közötti egyeztetést a szíriai helyzetről. Kazahsztán adott otthont az orosz, a török és az iráni vezetés megbeszéléseinek, amelyekkel a genfi béketárgyalásokat akarták előmozdítani. A szíriai biztonsági zónák kialakításáról volt szó. A kazah diplomácia vezetője közölte, hogy Moszkvától kaptak értesítést a halasztásról.

Ezek is érdekelhetnek