Hírmorzsák

Ország-világM. M.2017. 08. 18. péntek2017. 08. 18.
Hírmorzsák


CSALÁS ÉS ÁMÍTÁS
Pénzhamisítás és pénzmosás miatt letartóztatták a gyémántmágnás Beny Steinmetzet, a világ egyik legtehetősebb emberét. A vád szerint fiktív szerződéseken keresztül hajtott végre ingatlanügyleteket Izraelen kívül. Az üzletember ellen először 2013-ban indult nyomozás, mert kenőpénzeket fizetett azért, hogy a cége nyomott áron, 165 millió dollárért megszerezze egy guineai vasércbánya kitermelési jogát, a jogok felét pedig később 2,5 milliárd dollárért eladta.


LEFÜLELT FÜLELŐK
A svájci titkosszolgálat három munkatársa után nyomoz a német szövetségi ügyészség. Daniel M. svájci kém listát készített azokról a német adónyomozókról, akik az elmúlt években német adóelkerülők lopott banki adatait vették meg. Elsősorban Észak-Rajna-Vesztfália szerezte meg adócsalók adatait, több millió euróért. A megszerzett adatoknak köszönhetően 2015-ben 1,8 milliárd eurónyi adóhátralékot hajtottak be.


480
embert vettek őrizetbe Törökországban a hatóságok az elmúlt egy hétben annak gyanújával, hogy kapcsolatban állnak a Törökországban terrorszervezetként nyilvántartott és betiltott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), az Iszlám Állammal, vagy hogy tagjai a tavalyi puccskísérlet fő felelősének kikiáltott gülenista mozgalomnak. Az utóbbi egy évben a kormányzat tisztogatást hajtott végre az államapparátusban: 150 ezer embert bocsátottak el.


FÜGGŐ ISZONY
Meghalt egy fiatal Kínában az internetfüggőknek létrehozott átnevelő táborban. A teste tele volt sérülésekkel, ami arra utal, hogy komolyan megverhették. Kínában az utóbbi években több, internet- és játékfüggésről átnevelő, katonai jellegű tábort hoztak létre.


GYILKOS PRÓBÁLKOZÁS
Gépkocsi hajtott egy pizzériába Párizs közelében hétfőn. Egy tizenhárom éves kislány életét vesztette, négyen súlyosan megsebesültek. A BMW-ben fegyverek is voltak. A bedrogozott sofőrt őrizetbe vették. A hatóságok szerint nem terrorista merényletről van szó. A 32 éves férfi öngyilkosságot akart elkövetni. A zavart elmeállapotú francia már a múlt héten is véget akart vetni az életének.

Ezek is érdekelhetnek