Kecskékre káposztát - Hazugság nem szűrhető - Fizetnének, csak EU-polgárok maradhassanak - Kelet alkonya - Elnöki dresszkód - Hírmorzsák

Hírmorzsák a Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában.

Ország-világM. M.2017. 08. 13. vasárnap2017. 08. 13.
Kecskékre káposztát - Hazugság nem szűrhető - Fizetnének, csak EU-polgárok maradhassanak - Kelet alkonya - Elnöki dresszkód - Hírmorzsák

KECSKÉKRE KÁPOSZTÁT
Letartóztattak tizenöt önkéntes tűzoltót Szicíliában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az óránkénti tízeurós (háromezer forintos) bérpótlék reményében gyújtogattak, majd lakossági bejelentést tettek a tűzoltóságnál. Tevékenységükre azután derült fény, hogy a tartományi tűzoltó-parancsnokságnak feltűnt a csapathoz befutó riasztások szokatlanul magas száma, és emiatt vizsgálatot indítottak.


HAZUGSÁG NEM SZŰRHETŐ
A jövőben meleg férfiak is adhatnak vért Németországban, ha legalább egy éve nem volt szexuális kapcsolatuk más férfival. A véradásra jelentkezőknek egy kérdőívet kell kitölteniük, amelyben nemcsak a személyes adataikat kell megadniuk, hanem egészségi állapotukra, életvitelükre vonatkozó információkat is kérnek tőlük. Korábban ha egy férfi bevallotta, hogy egy másik férfival volt szexuális viszonya, örökre eltiltották a véradástól, mert statisztikailag jobban ki van téve a HIV és a hepatitis C vírusnak.


68 százaléka
a briteknek hajlandó lenne akár fizetni is, hogy megtarthassa az uniós állampolgársággal járó előjogokat. Ők akár 594 fontot (kétszázezer forintot) is adnának a tagság jogaiért, de még a kilépésre szavazók 58 százaléka is hajlandó lenne erre. A fiatalok 85 százaléka pedig szeretné megtartani európai állampolgárságát.


KELET ALKONYA
Kisebb botrány kerekedett abból, ahogy az iráni képviselők viselkedtek, amikor Federica Mogherinivel találkoztak. Amikor az uniós tisztviselő fejkendőben a parlamentbe látogatott, a férfi képviselők teljesen bezsongtak, egymással versenyezve fotózták a törvényhozás épületébe tévedt nőnemű politikust, számtalan szelfit is készítve vele. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az újraválasztott Haszan Róháni elnök beiktatásán vett részt.


ELNÖKI DRESSZKÓD
A török elnök megelégelte, hogy a puccs miatt perbe fogottak a Hero, azaz „hős” feliratú pólóban jelennek meg a tárgyaláson vagy elhurcolásuknál. „Mostantól nem lehet a bíróságon azt viselni, amit csak akarunk. Új világot vezetünk be” – nyilatkozta Erdogan, aki úgy döntött: barna egyenruhában kell bíróság elé állni.