Kiskorúak a bűn útján

A korábbi évek javulása után romlanak a gyermekkorú bűnözés mutatói, főleg az ország keleti felében. A gyermekkorúak évente több ezer bűncselekményt követnek el, többnyire lopást, a 60 százalékuk 12-13 éves. Miskolci gyermekbandát fogtak el a városőrök közreműködésével: a 13–16 évesek rettegésben tartották a helyieket, rájuk támadva pénzt és bankkártyát követeltek.

Ország-világPalágyi Edit2017. 08. 29. kedd2017. 08. 29.
Kiskorúak a bűn útján

Tiszaburán rabláshoz segédkezett egy 12 éves fiú, a figyelő szerepét vállalta, amikor felnőtt társával betörtek egy idős párhoz, s megfosztották őket az értékeiktől – erről szólnak a hírek. Aggasztó, hogy bár a gyerekek körében elkövetett vagyon elleni bűncselekmények száma csökken, a személyek elleni és garázda eseteké nő.

A gyermekek általában csoportos akciókba keverednek – derül ki az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) elemzéséből.

A 12-13 évesek zömében vagyon elleni bűncselekmény miatt buknak le, a 15-16 éves fiatalok már erőszakosabbak, gyakori a garázdaság és a testi sértés.

A rendőrségi statisztikák szerint 2015-ig csökkent a gyermekkorú elkövetők száma, ám tavaly már romlott: 1660-nál több elkövetőt mutatnak az adatok. Különösen egyes hátrányos helyzetű országrészekben – így Észak-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön – gyarapodott a bűnre csábult 13 évesek vagy fiatalabbak száma, s a fővárosban és Pest megyében is rosszabb a helyzet.

A megelőzést számos program szolgálja – tudtuk meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Az előző tanévben mintegy 1500 diák hallgatott drog- és alkoholprevenciós előadásokat, a középiskolákban rendészeti osztályfőnöki órákat tartottak.

Miskolcon idén is folytatták az ifjúságvédelmi őrjáratot a deviáns kiskorúak felkutatására.

Az iskolákban bűnmegelőzési tanácsadók működnek, a gyermekvédelmi intézményekben pedig interaktív programot szerveznek a jövőben.

Ezek is érdekelhetnek