MI FÁN TEREM A SZÍNÉSZ? 2. RÉSZ – Lénárt papi a nyerő

NEM KELL DIPLOMÁS SZÍNÉSZ AHHOZ, hogy a színpadon vagy a filmvásznon hiteles alakítást lássunk. Amatőrök játéka is lehet meggyőző. Régi recept ez a filmgyártásban, gondoljunk csak az Árvácska címszereplőjére, Czinkóczi Zsuzsára. Manapság sem ritka, hogy civil emberek tűnnek fel a mozivásznon. Ilyen például Lénárt István.

Ország-világBorzák Tibor2017. 08. 09. szerda2017. 08. 09.
MI FÁN TEREM A SZÍNÉSZ? 2. RÉSZ – Lénárt papi a nyerő

A mozirajongók egyből kiszúrják. Számos filmben feltűnt már hosszabb-rövidebb ideig. Nem biztos, hogy mindenki tudja a nevét, jellegzetes karaktere viszont feledhetetlen. Ezért is foglalkoztatják már évtizedek óta a filmesek. A 96 esztendős Lénárt Istvánról van szó, akit a szakmában mindenki Lénárt papinak szólít.

Pályáját 1945 után kezdte a Madách Színház titkáraként. Rövid szakszervezeti és minisztériumi kitérő után a Színház- és Filmművészeti Főiskola gyártásvezetői szakán tanult, az elsők egyikeként szerezte meg diplomáját. Ösztöndíjasként került a filmgyárba, ahol végigjárta a ranglétrát a laboratóriumi segédmunkától a gyártásvezetésig.

Gertler Viktor, Keleti Márton, Várkonyi Zoltán, Hegyi Barnabás munkatársaként klasszikussá vált produkciókban vehetett részt. Máig emlékszik rá, hogy ökrökkel vontatták a nehéz felszerelést. Gyártásvezetői tehetségét először a Simon Menyhért születése című filmben csillogtatta meg.

Lénárt István négy évtizedet töltött a Magyar Televíziónál, megérdemelten lett az MTV Örökös Tagja. 1963-ban került oda diszpécsernek, igazgatóhelyettesi rangig vitte. Száz-százötven operatőrt, technikust irányított. Nevéhez főződnek a Ki mit tud?-ok, a karmesterversenyek, a táncdalfesztiválok, illetve neki köszönhetők a tévéjátékok, játékfilmek gördülékeny rögzítése.

Lénárt papi az akkor kameramanként dolgozó Fehér Györggyel felvetette a fia esküvőjét, aki „cserébe” azt kérte tőle, szerepeljen a főiskolás vizsgafilmjében. Egy goromba főnököt kellett eljátszania.

És ezzel el is kezdődött amatőr filmes karrierje! Legközelebb már Makk Károly közvetítésével Bacsó Péter kínált neki epizódszerepet, egy öreg erkölcsrendészeti detektív bőrébe kellett bújnia. Fehér György többször hívta, feltűnik az általa rendezett Szürkületben, a Szenvedélyben. Tarr Béla A londoni férfi című filmjében hétperces monológja van. Szabó Istvánnal, Fliegauf Bencével is forgatott. Legutóbb Nemes Gyula második nagyjátékfilmjében, a Zéróban egy multiérdekeket reprezentáló öltönyös úrként örökítette meg a kamera. (Érdekességként: ebben a produkcióban felbukkan a Saul fia rendezője, Nemes Jeles László is.)

„Csak véletlen, ha valakik kineveznek színésznek. Nem tekintettem szakmámnak. Szórakoztatott a közeg, és a hiúságomnak jólesett, hogy a barátaim megvásárolták a ráncaimat, de sosem vettem komolyan” – nyilatkozta egy helyütt Lénárt István. Azt is elárulta, hogy utasított már vissza szerepet, mert vetkőznie kellett volna. Na, de ennyi idősen?! Alig van otthon: színházba, moziba jár, és szenvedélyes pókerjátékos. Természetesen ő a nyerő.

Ezek is érdekelhetnek