Páratlan évjárat

Egyszerre legalább ötszáz nyomozást folytatnak a Scotland Yard terrorizmuselhárító egységének tagjai, és több mint háromezer személy számít esetlegesen „erőszakos szélsőségesnek”.

Ország-világR. Hahn Veronika2017. 09. 23. szombat2017. 09. 23.

Kép: September 15, 2017 - London, London, UK - London, UK. Forensics team respond to incident at Parsons Green Underground Station. Police and fire services gather at the scene of an home made bomb attack at Parson's Green District line tube station network. The home made bomb exploded near Parson Green tube station., Image: 349456979, License: Rights-managed, Restrictions: * United Kingdom Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News, Fotó: Profimedia

Tube Bomb Attack at Parsons Green
September 15, 2017 - London, London, UK - London, UK. Forensics team respond to incident at Parsons Green Underground Station. Police and fire services gather at the scene of an home made bomb attack at Parson's Green District line tube station network. The home made bomb exploded near Parson Green tube station., Image: 349456979, License: Rights-managed, Restrictions: * United Kingdom Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Fotó: Profimedia

Nehéz a múlt péntek reggel 8 óra 20-kor, a Parsons Greennél elkövetett, viszonylag szerencsésen végződő pokolgépes merényletről teljes elfogulatlansággal tudósítanom, hiszen 1994 nyara óta, amikor Délnyugat-Londonba költöztem, szinte nem telik el nap, hogy ne várakoznék vagy legalább ne haladnék át a metropoliszt nyugat-keleti irányban átszelő District Line-nak ezen a kis állomásán. E sorok írásakor még nem tisztázódott, miért éppen a dinamikusan fejlődő, nagyon sok jól képzett, fiatal bankár és ügyvéd lakta Fulham kerületet választották támadási célpontjuknak a terroristák.

A Wimbledonból az Edgware Road felé haladó szerelvény hátsó kocsijában, az ajtó mellett egy fehér Lidl zacskóba helyezett festékesvödörbe rejtette el a bűn elkövetője az időzített szerkezetet. Az amatőr kivitelezésű, a „Sátán anyjaként” emlegetett robbanóanyagot tartalmazó pokolgép csak részlegesen robbant fel, a tűzlabdaként terjedő hőhatás következtében mégis harmincan megsérültek, közülük huszonketten szorultak kórházi ápolásra. Az égési sebeket szenvedők mellett sokan zúzták össze magukat az állomásról a felszínre vezető, még normális körülmények között is zsúfolt lépcsőn a pánikszerű, lökdösős menekülés során. Vasárnap estére a támadásnak csak egyetlen áldozata tartózkodott a közeli, modern Chelsea and Westminster Kórházban, az állomáson pedig nyoma sem maradt a pénteki attaknak.

Nem kellett messzire menni, ha valami jót akartunk találni a terrorakció okozta káoszban, a bizonytalanság által kikényszerített kordonon kívül. Alig néhány órával a merénylet után a helybéli vendéglátó-ipari egységek, köztük a Côte Brasserie és az Il Paglaccio étterem, kávéval, teával, pizzával kedveskedtek a lakásukba vissza nem engedett embereknek és a helyszínelésben részt vevő rendőröknek, igazolva a londoniak vészhelyzetben tanúsított eredendő jóindulatát, segítőkészségét.

A metróra épülő londoni tömegközlekedést hosszú órákra megbénító akció újabb figyelmeztetéssel ért fel – ha erre egyáltalán szükség volt –, a terrorizmus veszélye folyamatosan jelen van. Amber Rudd belügyminiszter szavait igazolva, miszerint 2017 a terrorizmus szempontjából „páratlan év” Nagy-Britanniában.

A Sky News tévécsatornának nyilatkozó biztonsági szakértő, Kevin Hurley, a City of London Police volt terrorizmusellenes egységének parancsnoka elmondta, a szigetországban még egy évtizeddel ezelőtt, az al-Kaida ereje teljében sem volt ekkora a terrorista veszélyeztetettség, mint most. A biztonsági szolgálatok kötelékében 4-5000 tiszt szolgál, akik nagyságrendben 3000 ismert szélsőségest és további 20 ezer, aggodalomra okot adó egyént figyelnek.

Egyszerre legalább ötszáz aktív vizsgálatot folytatnak. A legsúlyosabb veszélyt az iszlám terroristák jelentik – az Iszlám Állam sietett is magára vállalni a felelősséget a Parsons Green-i akcióért –, de szemmel kell tartani a szélsőjobboldali aktivistákat is.


R. Hahn Veronika, London

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek