A demokrácia nevében?

A katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre a spanyol kormány által illegálisnak mondott függetlenségi referendumon. Madrid kemény rendőri fellépéssel próbálta felszámolni a szavazóhelyiségeket.

Ország-világMunkatársunktól2017. 10. 08. vasárnap2017. 10. 08.

Kép: A girls grimaces as Spanish National Police pushes away Pro-referendum supporters outside the Ramon Llull school assigned to be a polling station by the Catalan government in Barcelona, Spain, early Sunday, 1 Oct. 2017. Catalan pro-referendum supporters vowed to ignore a police ultimatum to leave the schools they are occupying to use in a vote seeking independence from Spain. (AP Photo/Emilio Morenatti), Fotó: Emilio Morenatti

A demokrácia nevében?
A girls grimaces as Spanish National Police pushes away Pro-referendum supporters outside the Ramon Llull school assigned to be a polling station by the Catalan government in Barcelona, Spain, early Sunday, 1 Oct. 2017. Catalan pro-referendum supporters vowed to ignore a police ultimatum to leave the schools they are occupying to use in a vote seeking independence from Spain. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Fotó: Emilio Morenatti

Megszerezték a jogot egy független állam létrehozásához az önálló parlamenttel és kormánnyal bíró Katalónia polgárai, jelentette be Carles Puigdemont katalán elnök a vasárnapi népszavazás után. Érvényességi küszöb nem volt (42,3 százalékos részvétellel zajlottak a választások), de a spanyol alkotmánybíróság és a madridi kormány kezdettől törvénytelennek minősítette az egész referendumot.

„Nem tartottak ma népszavazást Katalóniában” – ez volt az első reakciója a másik oldalról Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek az alkotmányellenesnek minősített referendum urnazárása után. Mivel a függetlenségpárti katalán vezetés mindenképpen megtartotta a népszavazást, Madrid kemény rendőri fellépéssel próbálta egész nap felszámolni a szavazóhelyiségeket, több helyre betörtek, urnákat vittek el, rohamrendőrök zárták el a bejáratokat, és próbálták eltávolítani az ott összegyűlt tömeget. Egyes helyeken gumibotokkal ütöttek tiltakozókat, gumilövedékeket vetettek be, 844 ember sérült meg, többségük könnyebben, de ketten súlyos állapotban kerültek kórházba.

Puigdemont korábban azt ígérte, hogy az igenek győzelme esetén két napon belül azonnal kikiáltják a függetlenséget, és ezt támasztotta alá a népszavazás kiírásáról szóló katalán törvény is. A spanyol alkotmány alapján a madridi kormány a parlament támogatásával – a demokrácia nevében – akár azt is meglépheti, hogy felfüggeszti a katalán kormányt és parlamentet, és ideiglenesen magához utalja a jogköreiket.
 

Ezek is érdekelhetnek