Csak győzzük enni!

A mogyoró- és mandulatermesztő országok északi peremén elhelyezkedő Magyarországon évről évre nő az igény a hazai termesztésre. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), illetve a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) munkatársai most azon dolgoznak, hogy Magyarország is felzárkózzon a nagy mogyorótermesztő országok közé.

Ország-világMunkatársunktól2017. 10. 26. csütörtök2017. 10. 26.
Csak győzzük enni!

A terv az, hogy két éven belül megsokszorozzák a termesztést: ehhez új technológiát alkalmaznak. Segítséget az államtól is kapnak, egészen pontosan idén 73 ezer forint/hektáros támogatást.

A kutatók bizakodnak. Okuk van rá, hiszen nemrég zárult le a kutatás kísérleti szakasza, amelyen már három éve dolgoznak.

Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója a múlt héten elmondta, a lehetőség adott, hogy megháromszorozzák a jelenlegi termelést. A technológia lényege, hogy rövidebb idő alatt nagyobb mennyiségű szaporítóanyagot tud előállítani az intézmény. Az eredmény nagyjából két év múlva lesz kézzelfogható, ám akkor már olyan mogyoró jelenik meg a piacon, amely kiszolgálhatja a hazai termesztést.
 

Ezek is érdekelhetnek