Felelőtlenül füstölhetnek - Mulatságosnak tartja az indoklást a szakszervezeti vezető

„Ez a belügyi tárca nyílt beismerése arról, hogy képtelen a magára vállalt feladatokat ellátni” – értékelte érdeklődésünkre Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke Pintér Sándor miniszter minapi indítványát a kéményseprést szabályozó törvény módosítására.

Ország-világHardi Péter2017. 10. 04. szerda2017. 10. 04.

Kép: vác kéményseprő rezsi fűtés kazán kémény biztonság 2013 09 18 Fotó: Kállai Márton

Felelőtlenül füstölhetnek - Mulatságosnak tartja az indoklást a szakszervezeti vezető
vác kéményseprő rezsi fűtés kazán kémény biztonság 2013 09 18 Fotó: Kállai Márton


Eszerint a családi házak esetében megszűnne a kötelező kéményellenőrzés, az csak akkor történne meg, ha azt a tulajdonos kéri.

Már ez is óriási felelőtlenség a szakszervezeti vezető szerint, ugyanis meggyőződése, hogy növekedni fog a kéménytüzek, a szén-monoxidmérgezések és az ezekből következő halálesetek száma. Félő ugyanis, hogy a magyar társadalom tudatossága még nem érte el például a németországi szintet, ahol szintén nem kötelező az ellenőrzés, viszont a lakosok rendszeresen kérik azt.

A legkaotikusabb a helyzet egyébként a balkáni térségben, ahol ezért tervezik a kéményellenőrzések kötelezővé tételét. S hogy nem a szabadságjogok csorbítását jelenti a kötelező sepertetés, azt az is jelzi, hogy a skandináv országokban például kötelező. Ez a helyzet Szlovákiában is, ahol ugyan egy időben eltörölték a kötelezést, viszont mára visszaállították a régi rendet, mivel hirtelen megugrott a seprések elmaradásából eredő halálozások száma.

Vámos Csaba mulatságosnak találja a módosítási javaslat indoklását. Eszerint a kötelezettség, vagyis annak a tűrése, hogy szakember ellenőrizhesse a kéményeket, a lakosságnak túlságosan nagy adminisztrációs és időbeli terhet jelent. Ugyan miféle adminisztrációs kötelezettségre gondolhatott a tárcavezető? Sokkal inkább a felelősség áthárításáról van szó, illetve annak a nyílt beismeréséről, hogy a katasztrófavédelem nem tud eleget tenni a magára vállalt kötelezettségnek, idén ugyanis a saját bevallása szerint is csupán a kémények hatvan százalékát volt képes ellenőrizni.

*

„Időközben a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége egyetértését fejezte ki a szakszervezettel, valamint a Kéményseprők Országos Ipartestületével, és szintén kéri az Országgyűlést, hogy a tervezett módosítást több millió állampolgár érdekében ne fogadja el.”
 

Ezek is érdekelhetnek