Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendszeres terméktesztjén legutóbb a panírozott fagyasztott halrudak kerültek terítékre.
Kép: ILLUSTRATION - A fish finger is fried in a pan in Kaufbeuren, Germany, 31 May 2017. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa, Fotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND
A vizsgálatok során megnézték a forgalomba hozatali előírások teljesítését, a termékek beltartalmi és az élvezeti értékét. A nehézfém- vagy bakteriológiai szennyezettséget illetően egyikkel sincs gond. A fehérjeés sótartalmat elemezve akadt két halrúd, amelyben kevesebb fehérjét találtak a csomagoláson feltüntetettnél.
A sóval nem volt baj.
Annál inkább azzal, hogy milyen halfajból készült a termék. Bár ezt nem kötelező feltüntetni, aki viszont megteszi, annak állnia kell a szavát. Nos, ez egy esetben nem sikerült: kiderült, hogy tonhal helyett hekkből készült a halrúd. Hasonló a helyzet a tekintetben, hogy filéből vagy a sokkal olcsóbb (mellékterméknek tekinthető) pépből, húsforgácsból, darálékból készült-e az étel. Ha nem filéből állították elő, akkor azt kötelező feltüntetni a címkén, ennek a hiánya súlyos hibának számít. Kisebb hiányosság a tápérték és az adalékanyagok pontatlan megjelölésével kapcsolatos eltérés.
Végeredményben a vizsgált harminc halrúd fogyasztása biztonságos.
A kisebb-nagyobb jelölési pontatlanságok miatt 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás, ebből 12-nél összesen 600 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására került sor.
A laikus és professzionális kóstoló zsűri meglepő végeredményt hozott ki a kedveltségi teszten: két saját márkás termékre adták a legtöbb pontot. Így első lett a COOP halfilérúd, a második a Tesco terméke, míg a harmadik a Grand Mare halrúd.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu