Hírmorzsák

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világM. M.2017. 10. 23. hétfő2017. 10. 23.
Hírmorzsák


EREJÜK VESZTÉBEN
Zsugorodnak az amerikaiak. Ezúttal nem gazdasági vagy hadi potenciáljuk van veszendőben, bár lehet összefüggés, fordított arányban. Egy amerikai óvszergyártó cég úgy döntött, hogy változtat gumi óvszerei szabványméretén, miután kiderült, hogy az eddig gyártott 16,99 centiméteres hossz a legtöbb amerikai férfi számára túl nagy. Az Indiana Egyetem mintegy 2000 férfi részvételével végzett felméréséből kiderült: az amerikaiak pénisze átlagosan csupán 14,15 centiméter hosszú.


UTCAFRONTON
Kartonpapírokon és egy régi hálózsákban, az utcán töltött egy éjszakát Paul Brummell, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete. A diplomata a hajléktalanok nemzetközi napja apropóján aludt az utcán 20 önkéntessel együtt. „Egy ilyen esemény valamilyen szinten mesterkélt, de szerintem fontos, hogy eszünkbe jusson, Bukarest utcáin 5000 hajléktalan ember él nap mint nap” – mondta Brummell.


214 millió
nő nem jut hozzá fogamzásgátlóhoz a fejlődő országokban, így közülük évente 89 millióan esnek szándékuk ellenére teherbe, és 48 millió abortuszt hajtanak végre. A családtervezési szolgáltatásokba való bármely befektetéssel fejenként 6 dollárt lehet megspórolni egyéb közszolgáltatások költségein az egészségügytől a lakhatásig.


KÖNNYÍTETT VÁLTOZAT
Szinte biztos, hogy Lengyelországban januártól bevezetik a vasárnapi zárva tartás felpuhított rendszerét. Eszerint az üzletek csak minden második vasárnapon, a karácsonyt megelőző kettőn és a húsvét előtti vasárnapon tarthatnak majd nyitva. Már a megfelelő naptárt is kiadták. A kis boltok tulajdonosai, a pályaudvari és repülőtéri üzletek továbbra is nyitva tarthatnak.


KÉTES ÉRTÉKEK
Felháborodással fogadta Washington a Kongói Demokratikus Köztársaság beválasztását az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába. Az Egyesült Államok ENSZnagykövete, Nikki Haley szerint Kongó „a politikai elnyomásról, a nők és a gyermekek ellen elkövetett erőszakról, a jogellenes letartóztatásokról és fogva tartásokról, a gyilkosságokról és az emberrablásokról” ismert.

Ezek is érdekelhetnek