Mégis, kinek a ruhája?

Hét esztendeje vitatkoznak az osztrák törvényhozók azon, hogy nem mond-e ellent Ausztriában a szabad vallásgyakorlásnak az arcfedés tiltása, s végül azzal az érvvel határozták el a nyitott arc politikáját, hogy az integráció fontosságára hivatkoztak. Azaz ne különbözzenek egymástól a nyíltan és rejtetten járó nők, ne legyenek másodrendűek azok az asszonyok, akik csak odahaza vethetik le a fátylat.

Ország-világFöldvári Zsuzsanna2017. 10. 14. szombat2017. 10. 14.

Kép: People demonstrating against the face veil ban outside the parliament in Vienna, Austria, 1 October 2017. Many wore masks. Photo: Matthias Röder/dpa, Fotó: Matthias Röder

Demonstration against face veil ban in Austria
People demonstrating against the face veil ban outside the parliament in Vienna, Austria, 1 October 2017. Many wore masks. Photo: Matthias Röder/dpa
Fotó: Matthias Röder


A nyilvános hely, ahol fedetlen arccal kell járni, az maga az utca, a hivatalok, a tömegközlekedési eszközök, de a hajók, repülőgépek is.

Úgyszintén a színház, a mozi, a kórház, az orvosi rendelő, az iskola vagy éppen a bevásárlóközpont. A tilalom a személyautók vezetőire is kiterjed, a zárt fejkendő a látást is korlátozza. Hogy ne hasson a burkatilalom egyfajta vallási üldözésnek, a törvény minden arckorlátozást kifogásol, persze a józan ész határait figyelembe véve. Sokan viselnek maszkot az arcukon, hogy náthájukat, influenzájukat ne adják át másoknak, ne fertőzzék embertársaikat. Októbertől csak orvosi igazolással hordható a száj előtti védő, de a szabályrengeteg azt is egyértelműsíti, hogy az arc elé sálat csak hideg télben szabad tekerni, 7 Celsius-fok fölött tilos. (Kivételt központi szmogfigyelmeztetés, egészségügyi minisztériumi rendelet képez.) Álarcot Ausztriában csak anépszerű farsang idején szabad felvenni, festékkel elváltoztatni a természetes arcvonásokat is csak módjával szabad.

„A tiroli kalap továbbra is hordható, vezetéshez pedig a bukósisak” – közölte viccbe hajlóan a rendőrség szóvivője. Aki nem tartja be az arcrendeletet, azt akár 150 euróig terjedő pénzbüntetéssel lehet sújtani.

Váratlan védője akadt a törvény életbe lépése előtti napokban a burkához ragaszkodó nőknek: egy algériai-francia milliomos jelezte, minden büntetést hajlandó lesz kifizetni. Rahid Nekkaz maga sem híve az asszonyi külső teljes eltakarásának, de annak sem, hogy az érintett nőknek ne legyen joguk eldönteni, miként kívánnak öltözködni. Sebastian Kurz külügyminiszter, az osztrák kereszténydemokrata párt elnöke viszont közölte, hogy az osztrák törvényekkel nem lehet külföldről szembeszállni, arról nem is szólva, hogy az ausztriai lakosság 75 százaléka egyértelműen helyesli a burkák, nikábok betiltását.

Földvári Zsuzsanna, Bécs

Ezek is érdekelhetnek