Sajtból van a hungári

SEBÉSZORVOSBÓL lett sajtgyáros. A libanoni származású dr. Riad Naboulsinegyvenhárom évvel ezelőtt tanulni jött hozzánk, ma pedig az ország legnagyobb sajtexportőreként emlegetik.

Ország-világBorzák Tibor2017. 10. 26. csütörtök2017. 10. 26.

Kép: Köröstetétlen, 2017. október 05. Riad Naboulsi a Körös Tej tulajdonosa. Fotó: Ujvári Sándor

Sajtból van a hungári
Köröstetétlen, 2017. október 05. Riad Naboulsi a Körös Tej tulajdonosa. Fotó: Ujvári Sándor


Doktor úr, azt nem lehet! – hányszor, de hányszor hangzott el ez a kijelentés, amikor az üzletember valami újításon törte a fejét. Amikor például a nyolckilós sajtot kisebb kiszerelésben akarta készíteni, az adagológép csövén kellett változtatni. Új öntőforma kellett, de azt csak egy cég csinálta akkoriban. A libanoni származású dr. Riad Naboulsi nevetve meséli, hogy minden újításért meg kellett harcolnia a tulajdonában lévő magyar tejüzemekben. Végül az első kisebb formákat ereszcsatornacsövek feldarabolásával készítették el az ő ötlete alapján. Azóta persze változott a technológia.

– Rájöttem, hogy kisebb méretű sajtot kell forgalmazni a Közel-Keleten – fejti ki a további részleteket.

Az arab piacon, boltban a vásárló nem nyolckilós, hanem húsz-, harminc-, negyvendekás sajtkarikát vesz. A kemény sajtot ráadásul kínszenvedés akkorákra feldarabolni, tehát eleve kisebb méretűt kell gyártani. E sajtokat pedig kihelyezhetik az önkiszolgáló pultokra is, a vevőnek nem kell az eladóra várnia.

Az ötlet az üzemet előnyhöz juttatta, láthatóvá váltak a termékei.

Dr. Riad Naboulsi a rendszerváltás után, 1992-ben megvásárolta a nagykőrösi tejüzemet és létrehozta a Kőröstej Kft.-t. (Ez volt az első privatizált magyar sajtüzem.)

A mostoha körülmények ellenére sikeressé vált, több ezer tonna sajtot exportált az arab piacra, később azonban a racionalizálás jegyében ez az elavult telephely megszűnt. A céghez csatlakozott a kőröstetétleni üzem, majd 2010-ig a hajdúböszörményi, a kacsótai, a barcsi tejüzem is a Kőröstej Csoport részévé vált. Ismerve a közelkeleti fogyasztási szokásokat és igényeket, elsősorban sós sajtokat szállítanak a régióba. Népszerű a balkáni eredetű kaskaval, a fetajellegű krémfehér, illetve az ömlesztett és a különböző krémsajtok is.

Idehaza a klasszikus trappista és parenyica mellett az exportpiacokon szintén kedvelt Hajdú grill- és joghurtsajtra is nagy a kereslet.

A cég négy üzemében évente mintegy harmincezer tonna sajtot gyártanak, ennek hetvenöt százaléka exportra megy.

– Hosszú út vezetett odáig, hogy Magyarország legnagyobb sajtexportőre legyek – mondja Riad doktor kőröstetétleni irodájában. – Libanoni származásúként egyértelmű volt, hogy arab területeken üzletelek.

Ismeretlenül nem volt könnyű megkapaszkodni. Kitartó munka, garantált minőség és elfogadható árszínvonal révén ma már Libanonban, Szaúd-Arábiában, Kuvaitban, az Arab Emírségekben, Jemenben, Szíriában és más kontinens számos országában kaphatók a termékeink.

Valamit el kell még mondani a sajtgyárosról. Tizennyolc évesen, 1975-ben jött el Libanonból, és 1982-ben kapott orvosi diplomát a debreceni egyetemen. Hat hónapig Nyíregyházán és Kisvárdán szülész-nőgyógyászként dolgozott, aztán átment Tapolcára sebésznek, hét évet húzott le a kórházban. Közben libanoni barátai révén keksszel, ostyával, cukorkával kezdett üzletelni, később már csak ezzel foglalkozott. Búcsút intett az orvosi pályának, megszűnhetett a hálapénz miatti lelkiismeret-furdalása.

Doktorként az is bántotta, hogy nálunk nem mindig voltak meg azok a hatékony antibiotikumok, amelyek a betegek gyógyítását segítették volna.

Dr. Riad Naboulsi negyvenhárom éve él Magyarországon. Belsőépítész felesége is libanoni. Gyerekeik Angliában tanultak. Huszonhárom éves lányuk a médiában helyezkedett el, huszonhét esztendős fiuk pedig most doktorált nyelvészetből, s valószínűleg apja cégcsoportjában folytatja.

Riad gyakran megfordul az üzemeiben. Irodája nyitva, bárki bemehet hozzá. Nem laptopról irányítja a cégeit, sokat beszélget az alkalmazottakkal. Ezer embernek ad munkát, ami nagy felelősség.

Mádl Ferenc köztársasági elnök 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki, 2014-ben a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött cégcsoportjával.

– Amikor az 1990-es évek elején a tejiparban megjelentem, nem tartottak tőlem, kicsinek és szegénynek gondoltak – árulja el Riad doktor. – Mára változott a helyzet. Nem tagadom, hogy szeretnék minél nagyobb szeletet a tortából, de senkit nem akarok letiporni. Nincs szándékomban másoknak fájdalmat okozni. Nekem egyébként is megvan a saját üzletköröm.
Tudja, micsoda öröm számomra, amikor „hungárit” kérnek az arab boltokban? De ugyanilyen melegséggel tölt el, amikor idehaza a Hajdú vagy a Talléros márkájú sajtokkal találkozom az üzletekben.
 

Ezek is érdekelhetnek