Adóparadicsomi állapotok

Hírességek egész sorát érinti a köztudatba Paradise Papers, Paradise-akták néven bekerült óriási adatbázis, amelynek közzétételében a szigetország médiájának képviseletében a The Guardian napilap és a BBC tényfeltáró zászlóshajó magazinja, a Panorama vett részt.

Ország-világR. Hahn Veronika2017. 11. 12. vasárnap2017. 11. 12.

Kép: Britain's Queen Elizabeth II is handed an umbrella as rain falls during a visit to a flower market prior to a ceremony to rename it the "Queen Elizabeth II flower market" in central Paris on June 7, 2014. Queen Elizabeth II ended a three-day strate visit to France, marked by attending D-Day commemoration ceremonies in Normandy, with a visit to a flower market in the heart of Paris renamed in her honour. AFP PHOTO / POOL / FRANCOIS LENOIR / AFP PHOTO / POOL / FRANCOIS LENOIR, Fotó: FRANCOIS LENOIR

-
Britain's Queen Elizabeth II is handed an umbrella as rain falls during a visit to a flower market prior to a ceremony to rename it the "Queen Elizabeth II flower market" in central Paris on June 7, 2014. Queen Elizabeth II ended a three-day strate visit to France, marked by attending D-Day commemoration ceremonies in Normandy, with a visit to a flower market in the heart of Paris renamed in her honour. AFP PHOTO / POOL / FRANCOIS LENOIR / AFP PHOTO / POOL / FRANCOIS LENOIR
Fotó: FRANCOIS LENOIR

Laikusok számára szinte felfoghatatlan méretű munkát végeztek azok a hekkerek, akik 2015 októbere és 2016 májusa között férkőztek be két offshore-specialista számítógépes rendszerébe és töltöttek le 13,4 millió iratot.

A két „áldozat” egyike az Appleby ügyvédi iroda, amely a Nemzetközösség részét képező Bermuda szigetcsoporton van bejegyezve. A másik az Asiaciti Trust, egy szingapúri illetékességű vagyonkezelő. Negyvenhét ország állampolgárainak egy híján húsz adóparadicsomnak minősülő területre irányult befektetése került most – többnyire kellemetlen – reflektorfénybe.

A „szofisztikált” jelzőt feltétlenül kiérdemlő számítógépes mágusok leleplezéseinek tárgyai közül a brit közvélemény figyelmét leginkább II. Erzsébet (képünkön) ragadta meg. Szinte nincs nap, hogy ne hangozna el, miszerint „a királynő még soha nem követett el hibát”. Így szokatlan, hogy pénzügyi szabálytalanságon kapnák, még ha természetesen senki nem gondolja, hogy 519 millió fontra becsült vagyonának befektetéséről személyesen döntene.

Ez egy ősi hitbizomány, a Duchy of Lancaster felelőssége. A királynő megélhetését biztosító intézmény jelentéktelennek tűnő 10 millió fontot (3,5 milliárd forintot) fektetett be Bermudán és a Kajmán-szigeteken. Az 1265-ben létrejött Duchy of Lancaster pénzét a megbízott alapok többek között a Threshers palackozott italokat árusító, azóta tönkrement láncba, illetve a BrightHouse kiskereskedelmi vállalkozásba irányították.

Utóbbit történetesen nem más bírálta meg a közelmúltban, mint a brit pénzügyi felügyelet, az FCA, Financial Conduct Authority, miután fogyasztási hiteleiért megengedhetetlenül magas kamatokat számított fel többnyire alacsony jövedelmű ügyfeleinek. A királynő befektetéseit illetően nem merül fel a törvénytelenség gyanúja, de a Buckingham-palotának kérdésekre kell felkészülnie azzal kapcsolatosan, vajon szabad-e a monarchia vagyonát külföldön, adótakarékos módszerekkel kamatoztatni. Hétfőn a brit iparkamara, a CBI (Confederation of British Industry) konferenciáján Theresa May kormányfő elégedetten jelentette be ugyan, hogy 2010 óta 160 milliárd extra font került Őfelsége Adó- és Vámhivatalának kasszájába az adóelkerülések megakadályozására tett intézkedéseknek köszönhetően, de elismerte, a Brit Tengerentúli Területeken nagyobb pénzügyi transzparenciára van szükség.

Sok brit gondolja, hogy a puritán II. Erzsébetet sokkolhatta leginkább a gondolat, hogy külföldön, adótakarékosan fektették be pénzének egy töredékét. Jeremy Corbyn, az ellenzék vezére ugyancsak a CBI konferencián felszólalva bocsánatkérésre és az elmaradt adó befizetésére szólította fel az udvart.

R. Hahn Veronika, London

Ezek is érdekelhetnek