Botrányos meccsen - Döntetlen az élvonalban

Sokkal inkább a gólokról és a színvonalas játékról volna érdemes írni, ha már a magyar élvonalbeli labdarúgásról esik szó, de az idén október 28-a aligha erről marad emlékezetes.

Ország-világ-ftb-2017. 11. 04. szombat2017. 11. 04.

Kép: Budapest, 2017. október 28. Az újpesti Branko Pauljevic (b) és a fehérvári Ezekiel Henry a labdarúgó OTP Bank Liga 14. fordulójában játszott Újpest FC - Videoton FC mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2017. október 28-án. MTI Fotó: Czagány Balázs, Fotó: Czagány Balázs

Pauljevic, Branko; Henry, Ezekiel
Budapest, 2017. október 28. Az újpesti Branko Pauljevic (b) és a fehérvári Ezekiel Henry a labdarúgó OTP Bank Liga 14. fordulójában játszott Újpest FC - Videoton FC mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2017. október 28-án. MTI Fotó: Czagány Balázs
Fotó: Czagány Balázs

A Videoton ugyanis közleményt adott ki, miszerint „rasszista incidens, majd károkozás történt” az Újpest–Videoton meccs után Budapesten, a Szusza Ferenc Stadion folyosóján. A közlemény szerint „a hazaiak egyik játékosa megalázó, rasszista jelzővel sértegette az eredmény miatt amúgy is ideges Ezekiel Hentyt, aki ezt követően elveszítette a fejét, és kárt okozott a létesítményben.”

Másnap az Újpest FC szintén közleményben cáfolt. Azt elismerték, hogy Henty belerúgott a vasajtóba, de „nem hangzott el az a mondat, amire hivatkozással a fehérváriak nigériai játékosa szó szerint csapatunk egyik tagja torkának esett úgy, hogy később négyen szedjék le őt a játékosunkról.”

A mérkőzésen amúgy többször is figyelmeztették a hazai szurkolókat a rasszista megnyilvánulások miatt, de a játékvezető ezt mintha észre sem vette volna, habár a szabály úgy szól, hogy ilyen esetben fel kell függeszteni a találkozót. Ilyenre pedig már volt példa, 2013. május 18-án – igaz, ezt követően a játékvezetőt hurcolták meg, aki azóta szögre is akasztotta a sípját (Szabad Föld, 2017. május 19.). Újpesten most még annak sem lett következménye, amiről az MTI így számolt be: „Az utolsó percekben az egyik hazai néző egy WC-tetőt dobott a pályára”. A mérkőzés „sportszerűségét” tökéletesen mutatja, hogy a játékvezető hét sárga és két piros lapot osztott ki.

A meccs végeredménye egyébként 2:2.
 

Ezek is érdekelhetnek