Évforduló – Azt sem tudják, mit örököltek

„A lélek a túlvilágon csak akkor nyugszik meg, ha akad valaki a földön, aki élete igazságát kimondja” – ez a Hamvas Béla-idézet a mottója a Kárpátaljai tragédia című dokumentumfilmnek, amely az ártatlanul vagy koncepciós perbe fogott, a Szovjetunió területére kényszermunkára elhurcolt minden túlélő és elhunyt áldozatának állít emléket.

Ország-világBorzák Tibor2017. 11. 26. vasárnap2017. 11. 26.

Kép: Hajduk Márta dokumentum film rendező Kárpátaljai tragédia című film 2017 11 10 Fotó: Kállai Márton

Évforduló – Azt sem tudják, mit örököltek
Hajduk Márta dokumentum film rendező Kárpátaljai tragédia című film 2017 11 10 Fotó: Kállai Márton


– Hogyan talált rá a témára? – kérdeztük Hajduk Márta forgatókönyvíró-rendezőtől.

– Dupka György ungvári történésszel a Veritas Történetkutató Intézet konferenciáján találkoztam. Ajánlatára olvastam el a doktori disszertációját, amelyben a kárpátaljai magyarságot és németeket ért megsemmisítő célú népirtásról értekezik. Dühös lettem. Felháborító, hogy az ukrán állam a mai napig nem ismerte el hivatalosan a hazugsággal elhurcolt emberek ártatlanságát.

– Miközben a szolyvai fogolytábor túlélői már alig élnek

– Nekünk is nehéz volt szemtanúkat felkutatnunk, hiszen ennek esélye a 24. óra után egyre kisebb. Szerencsére rátaláltunk a 93 éves Fórizs Kálmánra, aki a filmbemutatóra is eljött. Még a forgatás előtt átnéztük a beregszászi Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont által gyűjtött fotókat, leveleket, üzeneteket, az áldozatok írásos visszaemlékezéseit, a kutatók sok mindenre kiterjedő tényfeltárásait. Ezek egy részét felhasználva érzékletesebben rajzolódtak ki a térségre jellemző egyedi, főpróbának számító parancsok, paktumok, amelyek elvezették a filmet a hatalomtechnikák bemutatásához.

– Sokáig nem mertek beszélni az áldozatok. Elhangzik a filmben, hogy utódaik is félnek.

– A kisebbségi lét túlélési erejét és végét nem ismerjük. Az áldozatok sehol nem beszélhettek a hatalom sakktáblájáról. A Nagyapám üzent Szolyváról című pályázatra egy fiatalember mindent leírt arról, amit dédnagyapja történeteiből átélt. Az utolsó pillanatban elhatárolódott az írás nyilvánosságra hozatalától. Miért?

– Talán, mert apáról fiúra száll a kollektív bűnösség elve. És ezzel együtt jár a hallgatás is.

– Sokan azt sem tudják, hogy mit is örököltek. Ezért vannak a fikciós megoldások a filmben. Egyébként egy XXI. századi Lucifer viszi végig a történetet, de több modern elem is felfedezhető: Skype-on készült interjú, tévéhíradós élő kapcsolás.

– Kiken múlik, hogy tudatosuljon a szolyvai tragédia?

– Létezik emlékpark, emlékbizottság, és most itt a film. Hiszünk abban, hogy ez még csak a kezdet. Egy példa: a tankönyvekbe még nem került be ez a sorstragédia. Egyébként a tudatosulás az utódokon múlik, az írott sajtón, a könyvkiadókon, a televíziókon, bár a közönséggel való párbeszéd a film igazi folytatása.

– Milyen a fogadtatás?

– A XIII. Göcsej Filmszemlén díjazták. A nézők csodálkoznak: erről miért nem tudtunk?! Egy intézmény vezetője szerint valamennyi középiskolában és felsőfokú intézményben be kellene mutatni. Azt hiszem, igaz úton jártunk, és sok lélek igazságának kimondásába kezdtünk bele.

Ezek is érdekelhetnek