Hírmorzsák

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világM. M.2017. 11. 12. vasárnap2017. 11. 12.
Hírmorzsák

RUHAPOSTA
Zsebekbe rejtett, kézzel írt üzenetekben kérték a vevők támogatását a Zara ruházati lánc egyik török beszállítójának dolgozói.
A cetliken ez állt: „Ezt a darabot, amit most meg fog venni, én készítettem, de nem fizettek ki érte.” Az üzeneteket a török Bravo Tekstil munkásai írták. A Zaránál közölték, hogy minden szerződésben foglalt kötelezettségüket teljesítették a Bravo Tekstillel szemben, de létrehoznak egy alapot, amelyből a tulajdonos hirtelen eltűnése miatt bajba került török cég dolgozóit segíthetik majd.

ZAVART ELME RÉMTETTE
Lelőtte magát az az amerikai ámokfutó, aki 26 embert ölt meg egy texasi baptista templomban.
Tűzpárbaj volt a lövöldöző és két üldözője között, amikor a vérengzés után autóval üldözőbe vették őt. Az ámokfutó autója elakadt, meghibásodhatott, és ezután lőtte le magát. Családi leszámolásról lehet szó, ugyanis a lövöldöző volt apósa és anyósa járt abba a baptista templomba.

1876
résztvevő egyszerre gyúrt rizsgolyókat Japánban, egy Kavaszakiban rendezett eseményen, ezzel megdőlt a Guinness-rekord.
A japán ételt nagyjából öt perc alatt készítették el savanyított szilvából és rizsből. A kész pályaműveket zsűri szemlézte, és kizárták a nem megfelelő formájú golyókat, de azokat is, amelyekből kilógott a töltelék. Végül 1876 golyót fogadtak el. A rekordállítás után minden résztvevő megette, amit készített.

HELYCSERE
Eladott egymillió darab Amazon-részvényt Jeff Bezos, és ezzel ismét ő lett a világ leggazdagabb embere 94,6 milliárd dolláros vagyonával. Bezosnak még így is 16,4 százalékos részesedése maradt a cégben. Bill Gates a második 88,4 milliárd dollárral, a harmadik Warren Buffett 80,4 milliárddal.

NYUGHATATLANOK
Újabb halálos fenyegetéseket kapott a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap, miután címlapján a szexuális zaklatással megvádolt Tarig Ramadan iszlamológusról közölt karikatúrát.
Az oxfordi egyetem konzervatív muszlim körökben nagy népszerűségnek örvendő professzora ellen eddig két nő tett feljelentést nemi erőszak és szexuális zaklatás vádjával.

Ezek is érdekelhetnek