Mit néznek a kamerák?

Csak a bűnözők kocsijának rendszámát figyelik az egyre több település bevezető útjain felszerelt korszerű kamerák, vagy egyszer majd részei lesznek a telepített traffipaxhálózatnak?

Ország-világTanács István2017. 11. 30. csütörtök2017. 11. 30.

Kép: Sebessegmero, traffipax Ujbudan 2006.02.02. foto: Nemeth Andras Peter

Mit néznek a kamerák?
Sebessegmero, traffipax Ujbudan 2006.02.02. foto: Nemeth Andras Peter

Egyre több település bevezető útjain jelennek meg korszerű kamerák, amelyeket nem sokkal a lakott település kezdetét jelző táblán belül helyeznek el, ahol már sebességkorlátozás van érvényben.

Néhol a Véda-rendszernél elhelyezett fényképes piktogram is látható előttük, és némelyik GPS is jelzi őket mint rendőrségi ellenőrzést.

Megkérdeztük az egyik felső-bácskai falu önkormányzatát, alkalmas-e az ilyen készülék a sebességmérésre, be van-e kötve valamilyen rendőrségi adatbázisba.

A neve elhallgatását kérő tisztviselő arról tájékoztatott, hogy a legfőbb cél a rendszámtábla-felismerés, szükség esetén a visszakeresés.

A készülékek képesek mérni a sebességet, de nincsenek bekötve semmilyen adatbázisba.

Ehhez további technikai kiegészítések kellenének, és hiányzik a megfelelő jogszabály is. A tisztviselő szerint az átmenő forgalom nem tartja be a sebességkorlátozást, megfigyeltek kamionokat, amelyek inkább áttértek a bal oldali sávba, hogy ne kelljen lassítani a kiépített terelősziget miatt. Ő politikai elhatározás kérdésének tartja, hogy egy ilyen átfogó sebességmérő rendszer összeálljon.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint nincs ilyen szándék, és a települések részéről megfogalmazott igény sincs. Bányai Gábor, Felső-Bácska országgyűlési képviselője szerint ezek a kamerák a migráció, a közterületi lopások, rongálások és az utazó bűnözés ellenőrzésére szolgálnak. Ő sem tud olyan igényről, hogy ezeket sebességmérésre használják.

Úgy véli, a települések központjában az átmenő forgalom is lassabb, és a Védarendszernek sem a büntetés a célja, hanem a sebességkorlátok betartatása.
 

Ezek is érdekelhetnek