Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Szó szerint az agyára ment a csilievés egy amerikai férfinak, miután egy versenyen a világ legcsípősebb paprikájából, a Carolina Reaperből jókora adagot fogyasztott. A rendezvényt követő napokban súlyos nyaki fájdalmakra, kínzó migrénes rohamokra panaszkodott. Az orvosok többféle neurológiai vizsgálatnak is alávetették, de minden eredmény negatívnak bizonyult.
A CT-vizsgálat során aztán megállapították, hogy a rohamszerű fejfájást a re versibilis cerebralis vasoconstrictiós (RCVS), az agyi vérerek hirtelen összeszűkülése okozza. A szindrómának nincs mindig egyértelmű oka, jelentkezhet gyógyszerre vagy illegális drogra adott reakcióként is – ez az első eset, hogy a csilievéssel hozzák összefüggésbe. Az öt héttel később megismételt CT-vizsgálatok szerint a férfi artériái visszarendeződtek a normális állapotukba – írta a BBC hírportálja.
A méregerős paprikákkal tehát ajánlatos vigyázni. Ma már számos csilifajta vetőmagját beszerezhetjük, és kísérletezhetünk velük otthon (mint ahogyan azt a Szabad Föld kertjében O. Horváth György kollégánk is teszi). Akadnak közöttük oly tüzesek is, amelyek termését gumikesztyű nélkül nem ajánlatos megfogni.
A paprikafélék csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza, ami ingerli a bőr hőérzékelő képességét, különösen a nyálkahártyán. A vetőmagtasakokon általában feltüntetik, mennyire csípős az adott fajta a Scoville-skálán. A legtüzesebb csilikhez képest a legendásan erős magyar paprikák csak a mérce középtáján foglalnak helyet.
A kapszaicinnek a szervezetünkre gyakorolt hasznos vagy ártalmas voltáról megoszlanak a kutatói vélemények. Egyes vizsgálatok a csilifogyasztás előnyeiről számolnak be (nyugtató hatás, az emésztőrendszer és a DNS karcinogén vegyületekkel szembeni védelme), míg mások a gyomor- és bélfal károsodását, s a gyomorrákot is kapcsolatba hozzák vele.
Mit tegyünk, ha csíp? Vizet hiába iszunk, nem segít. Igyekezzünk visszaállítani a szervezet egyensúlyi állapotát, regenerálni a gyomor nyálkahártyáját tejtermékek, zsírosabb ételek segítségével. A tejben lévő cukor enyhíti a csípős ízt, míg a zsír, a keményítő és a cukor semlegesíti a kapszaicin hatását, tehát a sűrített cukrozott tej is kitűnő megoldás.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu