Méregerős próbatétel

Szó szerint az agyára ment a csilievés egy amerikai férfinak, miután egy versenyen a világ legcsípősebb paprikájából, a Carolina Reaperből jókora adagot fogyasztott. A rendezvényt követő napokban súlyos nyaki fájdalmakra, kínzó migrénes rohamokra panaszkodott. Az orvosok többféle neurológiai vizsgálatnak is alávetették, de minden eredmény negatívnak bizonyult.

Ország-világ(he)2018. 04. 27. péntek2018. 04. 27.
Méregerős próbatétel

A CT-vizsgálat során aztán megállapították, hogy a rohamszerű fejfájást a re versibilis cerebralis vasoconstrictiós (RCVS), az agyi vérerek hirtelen összeszűkülése okozza. A szindrómának nincs mindig egyértelmű oka, jelentkezhet gyógyszerre vagy illegális drogra adott reakcióként is – ez az első eset, hogy a csilievéssel hozzák összefüggésbe. Az öt héttel később megismételt CT-vizsgálatok szerint a férfi artériái visszarendeződtek a normális állapotukba – írta a BBC hírportálja.

A méregerős paprikákkal tehát ajánlatos vigyázni. Ma már számos csilifajta vetőmagját beszerezhetjük, és kísérletezhetünk velük otthon (mint ahogyan azt a Szabad Föld kertjében O. Horváth György kollégánk is teszi). Akadnak közöttük oly tüzesek is, amelyek termését gumikesztyű nélkül nem ajánlatos megfogni.

A paprikafélék csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza, ami ingerli a bőr hőérzékelő képességét, különösen a nyálkahártyán. A vetőmagtasakokon általában feltüntetik, mennyire csípős az adott fajta a Scoville-skálán. A legtüzesebb csilikhez képest a legendásan erős magyar paprikák csak a mérce középtáján foglalnak helyet.

A kapszaicinnek a szervezetünkre gyakorolt hasznos vagy ártalmas voltáról megoszlanak a kutatói vélemények. Egyes vizsgálatok a csilifogyasztás előnyeiről számolnak be (nyugtató hatás, az emésztőrendszer és a DNS karcinogén vegyületekkel szembeni védelme), míg mások a gyomor- és bélfal károsodását, s a gyomorrákot is kapcsolatba hozzák vele.

Mit tegyünk, ha csíp? Vizet hiába iszunk, nem segít. Igyekezzünk visszaállítani a szervezet egyensúlyi állapotát, regenerálni a gyomor nyálkahártyáját tejtermékek, zsírosabb ételek segítségével. A tejben lévő cukor enyhíti a csípős ízt, míg a zsír, a keményítő és a cukor semlegesíti a kapszaicin hatását, tehát a sűrített cukrozott tej is kitűnő megoldás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek