Hetvenen és csúcson túl

Pár évvel ezelőtt még arról szóltak a hírek: Nepál megtiltja, hogy olyanok is nekivágjanak a világ legmagasabb hegyének, akiknek nincs lába vagy semmit sem látnak a külvilágból.

Ország-világ-ftb-2018. 05. 25. péntek2018. 05. 25.
Hetvenen és csúcson túl

A biztonságra hivatkoztak, s hogy a hegymászók életét védenék, ám a felháborodás nagy lett. Ha a kormányon múlt volna, a rendelet életbe lép, de a nepáli bírák szerint a hegyi ország szellemiségével – és alkotmányával – ellentétes a tilalom. Ezért is futhatta körbe a világot a hír, miszerint május 14-re virradóra egy kínai hegymászó, akinek mindkét lábát amputálták már, művégtagok segítségével feljutott a Mount Everest csúcsára.

A teljesítmény már önmagában is hírértékű, de Hszia Po-jü ezenkívül még azt is elmondhatja magáról, hogy nem éppen fiatal: hetven- éves. A férfi korábban már négyszer próbált feljutni a hivatalosan 8848 méter magas csúcsra. Lábai az első kísérletnél fagytak el, még 1975-ben. Legutóbb két évvel ezelőtt mindöszsze a cél előtt 150 méterre kellett visszafordulnia, mert a helyi kísérője – vagyis a serpája – egészsége került veszélybe. A kínai férfi nem az első fogyatékossággal élő, aki nekivágott a csúcsnak. Az amerikai Erik Weihenmayer 2001-ben vakon ért célba, az új-zélandi Mark Inglis pedig szintén lábak nélkül, implantátumok segítségével jutott fel a világ tetejére, még 2006-ban.

Ezek is érdekelhetnek