Intő jel a zsibbadás

SOKÁIG A FELNŐTTEK cukorbetegségének gondolták a 2-es típusú diabéteszt, ám ez is egyre gyakoribb a serdülők körében. A cukorbetegség szövődményei is korán megjelenhetnek – tudtuk meg dr. Barkai László professzortól, a nemrégiben nyílt egri Országos Gyermek Neuropátia Centrum vezetőjétől.

Ország-világPalágyi Edit2018. 05. 06. vasárnap2018. 05. 06.

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Intő jel a zsibbadás Fotó: Gal Gabor +36303330726

Évek óta gyorsan nőtt az 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyermekek száma, de az utóbbi 4-5 évben ez a folyamat szerencsére lelassult – idézi dr. Barkai László (képünkön) professzor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke az adatokat. Az egészen friss elemzések szerint viszont a magyar gyermekek körében egyre nagyobb azoknak az aránya, akiknél 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak. Jellemzően tízéves kor után, főként a serdülőkorban fordul elő, s különösen gyakori az elhízottak körében. 

E tendencia még minket, specialistákat is meglepett. A fővárosban és a megyeszékhelyeken is találhatók diabéteszcentrumok, de a nagy számok arra utalnak, hogy sok gyermekkorú beteg el sem jut szakorvoshoz, hanem az alapellátásban kezelik őket. Ez azért lehet veszélyes, mert így a páciensek anyagcseréjének ellenőrzése kevésbé rendszeres, és a szövődményeket sem sikerül idejében felismerni, illetve megelőzni. Fontos, hogy már a legkorábbi stádiumban kimutassuk az idegrendszeri szövődményeket. Ezt szolgálja az országos hatókörű neuropátiacentrum, amely most Egerbe költözött – mondja a professzor, aki egyben az egri Markhot Kórház gyermekosztályának vezetője.

Ha például egy 14 éves serdülőnél hamar felismerik a kezdődő idegrendszeri bántalmat, akkor kezeléssel megelőzhetik, hogy súlyosabb állapot alakuljon ki. Főként a viharos tüneteket nem mutató 2-es típusú cukorbajnál fordul elő, hogy a beteg nem jut el a megfelelő specialistához, illetve nem jár 4-6 hetente a szükséges ellenőrzésekre. 

Akár évekig tünetmentes lehet a 2-es típusú cukorbetegség, ami azt jelenti, hogy mire felismerik, már szövődményeket is produkálhat. A diabétesz terjedésének kedvez, hogy a fiatalok nem mozognak eleget, sokat ülnek a képernyő előtt, viszont kalóriadús ételeket esznek. Az anyagcsere rendezéséhez ezért szükséges az életmódváltás is – hívja fel a figyelmet a professzor. Az elhízott gyermekeknek rendszeres vércukorvizsgálatra van szükségük, mégpedig olyan helyen, ahol vércukor-terheléses tesztet is készítenek. A cukorbajra utalhat például a bőrviszketés, a fogyás, lányoknál a gombás hüvelygyulladás. A hajlatokban, illetve a nyakon a bőr barnás elszíneződése is jelezheti a kórt. Neuropátiára utalhat, ha a beteg lába, illetve ujjai zsibbadnak, vagy úgy érzi, mintha hangya mászna rajta, illetve zavart a hideg-meleg érzete. A szív-érrendszer és a gyomor-bélrendszer működése is zavart szenvedhet. Ha az apró bőrsérülések elfertőződnek, az már az előrehaladott stádiumot jelezheti.

Barkai professzor praxisában előfordult olyan gyermek, akinél tízéves kora körül diagnosztizálta a neuropátiát, tehát nem árt elővigyázatosnak lenni. Az elhízott, illetve cukorbeteg szülők gyermekeinél különösen nagy a kór rizikója, s fontos, hogy kellő időben megkezdjék a szakorvosi kezelést. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek