Szabadság előtti vita

A parlament hosszú nyári szünete előtt sem kerültek közelebb egymáshoz a kilépést követő rendezéssel kapcsolatos álláspontok.

Ország-világR. Hahn Veronika2018. 07. 26. csütörtök2018. 07. 26.

Kép: Britain's Prime Minister Theresa May waits for the arrival of US President Donald Trump for a meeting at Chequers, the prime minister's country residence, near Ellesborough, northwest of London on July 13, 2018 on the second day of Trump's UK visit. US President Donald Trump launched an extraordinary attack on Prime Minister Theresa May's Brexit strategy, plunging the transatlantic "special relationship" to a new low as they prepared to meet Friday on the second day of his tumultuous trip to Britain. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski, Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI

Szabadság előtti vita
Britain's Prime Minister Theresa May waits for the arrival of US President Donald Trump for a meeting at Chequers, the prime minister's country residence, near Ellesborough, northwest of London on July 13, 2018 on the second day of Trump's UK visit. US President Donald Trump launched an extraordinary attack on Prime Minister Theresa May's Brexit strategy, plunging the transatlantic "special relationship" to a new low as they prepared to meet Friday on the second day of his tumultuous trip to Britain. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI

A lényegében októberig tartó parlamenti vakáció előtt felgyorsultak a Brexittel kapcsolatos események és viták Westminsterben. Theresa Maynek egy nyugodt pillanata nem akadt a nagy csinnadrattával kísért július 6-i kibővített kormányülése után. A chequersi (itt áll a miniszterelnök vidéki rezidenciája, lásd képünkön) megállapodáson alapuló, frissen közzétett Fehér Könyv egyik legfontosabb pontja egy a minden termékre, köztük a mezőgazdasági árucikkekre is kiterjedő szabadkereskedelmi övezet kialakítása. Az Egyesült Királyság vállalja, hogy követi az EU-val egyeztetett úgynevezett „szabálykönyv” paragrafusait, és szerződésben kötelezi el magát a produktumokra vonatkozó előírások harmonizációja mellett, amelyek elengedhetetlenek az Ír Köztársaságot és az északír tartományt elválasztó határon zajló kereskedelemhez. Ez a koncepció csak nevében különbözik az egységes piachoz tartozás folytatásától, ami a következetes Brexit-pártiak számára éppúgy elfogadhatatlan, mint az Európai Bíróság befolyásának további érvényesülése. Ez a grémium felelős az EU szabályainak betartásáért, így a tervezett harmonizáció e nélkül aligha valósulhat meg.

A magyar olvasóknak, különösen az esetleges későbbi nagy-britanniai munkavállalásban gondolkodóknak fejfájást okozhat a törvénytervezetnek az a hangzatos állítása, hogy befejeződik a dolgozók szabad mozgása, összhangban a határok védelmének, illetve a bevándorlás ellenőrzésének és csökkentésének szándékával. Az EU-állampolgárok továbbra is szabadon, vízummentesen utazhatnak be Nagy-Britanniába, sőt ideiglenes munkát is vállalhatnak – ismét felkeltve a gyanút, hogy a helyzet nem változik. Az EU bizonyosan újabb engedményeket vár majd el Nagy-Britanniától a remélt gazdasági együttműködés fejében.

gi együttműködés fejében. Theresa May „ellentmondásosnak” minősített legújabb Brexitelképzelései támadások kereszttüzébe kerültek. Mind az Európa-párti, mind az euroszkeptikus konzervatív képviselők szabotálni készülnek a Brüsszellel kötendő megállapodást. A kormányfő többek között a BBC vasárnap reggeli zászlóshajó politikai műsorában, az Andrew Marr-show-ban és a The Mail on Sunday konzervatív lapban arra figyelmeztette a civakodó feleket, hogy „nem szabad szem elől téveszteni a díjat. Ha ez történik, azt kockáztatjuk, hogy nem sikerül Brexit-egyezségre jutnunk”. A veszélyek között sorolta fel az északír békefolyamatot, az Egyesült Királyság felbomlását, egy új határ létrejöttét az Ír Köztársasággal és munkahelyek elvesztését.

Theresa May büszkén idézte Donald Trump megjegyzését, miszerint ő „kemény tárgyalópartner”, hozzátéve, brüsszeli megbeszélésein nem fogja feladni „a szigetország nemzeti érdekeit, hanem harcolni fog a javát szolgáló megállapodásért”.

Ezek is érdekelhetnek