Nem apad az adósság

Rendszeresen írunk a magyar kórházak adósságairól, amelyek úgy tűnnek, nem akarnak elfogyni: az év elején 15 milliárdos adóssággal kezdtek, augusztusra 42 milliárd forintnyi lejárt fizetési határidejű számlát halmoztak fel.

Ország-világ(biczó)2018. 09. 29. szombat2018. 09. 29.

Kép: 2016. január 28. Nyírő Gyula Addiktológiai osztály függőség kórház alkohol drog kábÍtószer, Fotó: Üveges Zsolt

Nem apad az adósság
2016. január 28. Nyírő Gyula Addiktológiai osztály függőség kórház alkohol drog kábÍtószer
Fotó: Üveges Zsolt

Egy hónap alatt az adósságállomány 3,6 milliárd forinttal gyarapodott – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataiból. A kórházak már a konszolidációra várnak és tartalékolnak, a tartozás csaknem felét (45 százalék) ugyanis a két hónapnál régebben lejárt fizetési határidejű számlák teszik ki. Míg a tavalyi konszolidációt követően, 2018. január végén alig több mint 4 milliárd forintnyi tartozás kifizetésére vártak több mint két hónapja a beszállítók, mostanra csaknem 19 milliárdra duzzadt ez az összeg. A lejárati időt 30–60 nappal meghaladó fizetetlen számlák értéke több mint 9 milliárd forint. A legnagyobb adósok listáját a Péterfy Sándor Utcai Kórház vezeti 2,6 milliárd forinttal, az egyhavi növekedésben a Honvédkórház a listavezető, itt 635 millió forint az augusztusi gyarapodás. Egymilliárdot meghaladó tartozást 13 kórház halmozott fel, a már említett Péterfy és a Honvédkórház mellett a Debreceni Egyetem (1,6 milliárd), a Pécsi Tudományegyetem (1,8 milliárd) és a Szegedi Tudományegyetem (1,6 milliárd), több nagy, megyei kórház, a budapestiek közül pedig a Dél-pesti Centrumkórház (korábbi Egyesített Szent István és Szent László), a Szent János és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház.

Az év végi menetrendszerű adósságrendezéstől függetlenül azonban az igazi kérdés, hogy 2019-ben mennyivel emelkedik ténylegesen az egészségügyi kassza, amely az idei év második felére lényegében fizetésképtelenné válik. Tulajdonképpen évek óta könyörögni kell azért, hogy a leszállított és elhasznált termékekre pluszforrást találjanak, s hogy találnak-e, az a kormány, illetve a Pénzügyminisztérium kegyeire van bízva – fogalmazott Rásky László, a beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára a napi.hu oldalán.

ÜVEGES ZSOLT FELVÉTELE

 

Ezek is érdekelhetnek