Elásták az olajat

HARMINC-, DE AKÁR SZÁZMILLIÁRD forintba is kerülhet annak a természeti kárnak a helyrehozatala, amelyet a főváros egyik cége okozott a XVIII. kerületi Cséry-telepen. Ahelyett, hogy szakszerűen ártalmatlanították volna, elásták az elhasznált olajszármazékokat.

Ország-világHP2018. 12. 23. vasárnap2018. 12. 23.
Elásták az olajat

Az öt évvel ezelőtt lelepleződött ügyre a Greenpeace hívta fel ismét a figyelmet. Simon Gergelytől, a civil szervezet vegyianyag-szakértőjétől megtudtuk, hogy a helyi lakosok kérték fel őt kútjaik vizének vizsgálatára. Az eredmény lesújtó: találtak olyan vízforrást, ahol a rákkeltő anyagok határértéke a megengedett több ezerszerese. Ez akkor is veszélyt jelenthet az egészségükre, ha a kutak vizét akár csak kertjeik, pázsitjuk öntözésére használják.

Azonnali kármentesítésre lenne tehát szükség, kérdés azonban, hogy a főváros honnan teremti elő a szükséges harmincmilliárd forintot, amelyből a fertőzött területet szarkofágba lehetne foglalni. Ráadásul a lakosság nem elégszik meg ezzel a megoldással, ugyanis ezáltal a terület továbbra sem lenne hasznosítható. Valójában teljes talajcserére lenne szükség, ám ennek a költsége százmilliárdra rúg.

A Fővárosi Önkormányzat jelenleg keresi a pályázati forrásokat, amelyekből a kármentesítés megtörténhet. Simon Gergely megerősítette feltevésünket, miszerint hulladéktelepek felszámolására lehet pályázni az Európai Uniónál, így a Cséry-telepére is. Nem lehetetlen, hogy az így elnyert összegből az olajszármazékok eltávolítására is futja majd.

Idén egyébként az ügyészség javaslatára vádat emeltek nyolc ember, köztük a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. több korábbi vezetője ellen. Ha bebizonyosodik a felelősségük, akár öt év szabadságvesztéssel is sújthatók. Az egykori hulladéklerakóba 48 ezer tonna olajszármazékot rejtettek el. Módszerük nem volt túl bonyolult: ástak egy gödröt, abba leeresztették az olajszármazékokat, majd földet hánytak rá. 

FOTÓ: JÁRDÁNY BENCE, GREENPEACE

 

 

Ezek is érdekelhetnek