Plusz egy lóerő

Van valami a lovak külsejében, ami jót tesz az ember bensőjének – ezt állítólag maga Winston Churchill mondta, de még folytathatta volna: és segíti a felépülését, gyógyulását, a testi-lelki egészségét.

Ország-világ-herzsi-2018. 12. 23. vasárnap2018. 12. 23.

Kép: Budapest, 2018. december 13. Barassó Bianka (b) és Ilyés Emma Vertigóval, a négyéves amerikai minilóval ismerkedik a speciális lovasterápia bemutatóján a Bethesda Gyermekkórház rehabilitációs osztályán 2018. december 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd, Fotó: Koszticsák Szilárd

Barassó Bianka; Ilyés Emma
Budapest, 2018. december 13. Barassó Bianka (b) és Ilyés Emma Vertigóval, a négyéves amerikai minilóval ismerkedik a speciális lovasterápia bemutatóján a Bethesda Gyermekkórház rehabilitációs osztályán 2018. december 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

S amit régóta tudunk, az a Bethesda Gyermekkórházban mára üdvözlendő gyakorlattá vált: Magyarországon először egy bájos lovacska segítségével végeznek az intézményben élményterápiát a súlyos beteg gyermekek körében.

Vertigo, a 4 éves amerikai miniló Texasból érkezett Magyarországra. Gazdája, a lovasterapeuta Ács Franciska szerint jellemében és küllemében is sokkal inkább hasonlít a nagy lóhoz, mint a pónihoz. Rendkívül barátságos, megbízható, kiszámítható, s a terápia szempontjából az is roppant fontos elem, hogy nagyon érzékeny, és pillanatok alatt ráhangolódik a betegekre.

A speciális lovasterápia jó hatást gyakorol a rehabilitációs és neurológiai osztályon fekvő gyermekekre. A mozgássérülteket például többnyire nehéz rávenni, motiválni a sokszor fájdalmas és egyhangú terápiára, de a négylábú minidoktor őket is mozgásra készteti, szívesen ölelik át a fejét, simogatják a sörényét. A kómában fekvőkre különösen hatnak az illatok és az érintések, ebben is nagy segítség Vertigo.

– Nemritkán kerülünk olyan helyzetbe, amikor megtudjuk egy terápiáról, hogy jó, de nem szokványos. Ilyenkor megkeressük, hogyan tudjuk a saját helyzetünkben alkalmazni a módszert – fogalmazott Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója az intézmény egyedülálló lovasterápiás kezeléséről.

A miniló már hozzászokott a Bethesdához, és a dolgozók is gyorsan megkedvelték a kis állatot. Vertigo állat-egészségügyi és higiéniai szempontból is kifogástalan állapotban, speciális pottyantós zsákkal teljesít szolgálatot a betegágyak mellett. Ez a fajta élményterápia azonban nem része a finanszírozott alapellátásnak, ezért a kórház szívesen fogadja a támogatásokat.

FOTÓ: KOSZTICSÁK SZILÁRD, MTI

 

Ezek is érdekelhetnek