Sportnapló

A magyar női kézilabda-válogatott nem okozott csalódást a franciaországi Európa-bajnokságon, jóllehet lányaink a hetedik helyezéssel tértek haza, amire korábban az elkényeztetett hazai közönség nem sok elismerő szót vesztegetett volna.

Ország-világPalágyi Béla2018. 12. 28. péntek2018. 12. 28.

Kép: Hungaria's players jubilate at the end of the Euro 2018 European Women's Handball Championship Group 2 main round match between Hungary and Romania on December 12, 2018 at Jean Weille sport hall in Nancy. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP), Fotó: SEBASTIEN BOZON

Sportnapló
Hungaria's players jubilate at the end of the Euro 2018 European Women's Handball Championship Group 2 main round match between Hungary and Romania on December 12, 2018 at Jean Weille sport hall in Nancy. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
Fotó: SEBASTIEN BOZON

Most azonban már a felkészülés sem volt a hagyományos: Görbicz Anitával az élen számos klasszisunk mondta le a válogatottságot anyai szerepvállalás vagy más okok miatt. Így Kim Rasmussen szövetségi kapitánynak a fiatalokból kellett új csapatot építenie. S aztán a lányok úgy lettek hetedikek, hogy hat mérkőzésből négyet megnyertek és mindössze két vereséget szenvedtek.

A felkészülés a Mőbelringen Kupával kezdődött, ahol nem ment valami fényesen. Kikaptunk a norvégoktól, oroszoktól, franciáktól. Jó, a franciák a világbajnokok – az Eb-döntőben az olimpiai győztes oroszokat verték 24-21-re (3. Hollandia, 4. Románia) –, így kísérleti válogatottunk 18-19-es veresége utólag nézve elfogadható, de hát mégiscsak vereség. Egyszóval nem valami nagy bizakodással indulhattak a hölgyek Frankhonba. Kezdetnek jött is egy vereség (25- 28) a hollandoktól, majd a spanyolokat legyőztük (32-26) ugyan, ám jött a norvégoktól egy 25-38-as méretes zakó. Hanem aztán – elkezdődött a győzelmi széria! Elsőként a németek „szaladtak bele a késbe”, akik egyébként az első fordulóban a norvégokat verték 33-32 arányban. Nekünk nem tudtak ellenállni, úgy nyertünk 26-25-re, hogy a győztes gólt Háfra Noémi a meccs vége előtt hét másodperccel – az egész torna egyik legemlékezetesebb pillanataként – dobta! Következtek a románok, akikkel mindig presztízscsatát vívunk, ami gyakorta román győzelemmel végződött. Ám most a lányok remekül küzdöttek: különösen emlékezetes marad Kiss Éva remeklése vagy Schatzl Nadine biztos keze, aki 7 lövésből 6 góllal terhelte meg az ellenfél hálóját. Sok mindenkit felemlegethetnénk még a jövő csapatából: Kovacsics Anikót, Lukács Viktóriát, aki öt gólhelyzetéből öt gólt dobott, Háfra Noémit, aki a torna egyik nagy felfedezettje. Az idő nekik dolgozik, fogunk még hallani róluk, nem is keveset!

FOTÓ: SEBASTIEN BOZON, AFP

 

Ezek is érdekelhetnek