Sportnapló

Év végi hajrába kezdett a magyar sport: szinte minden hétre jut valamilyen jelentős esemény, aminek a jutalma a rangos világversenyeken való részvétel.

Ország-világPalágyi Béla2018. 12. 13. csütörtök2018. 12. 13.

Kép: Budapest, 2018. november 30. A kupagyőztes FTC-Telekom Waterpolo csapata örül a férfi Európai Szuperkupa FTC-Telekom Waterpolo - Olympiakosz mérkőzés végén a Komjádi uszodában 2018. november 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt, Fotó: Szigetváry Zsolt

Sportnapló
Budapest, 2018. november 30. A kupagyőztes FTC-Telekom Waterpolo csapata örül a férfi Európai Szuperkupa FTC-Telekom Waterpolo - Olympiakosz mérkőzés végén a Komjádi uszodában 2018. november 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

Férfi kosárlabdázóink Eszéken világbajnoki selejtező mérkőzést játszottak a horvátok ellen, és háromezer néző előtt – köztük sok magyar szimpatizánssal – 69-74 arányú vereséget szenvedtek, de az Európa élvonalába tartozó hazaiak ellen az első játékrész közepén a mieink a remekelő Benke Szilárd triplájával még vezettek is. A vereség nem jött jól, a visszavágó februárban Szombathelyen lesz, s még elképzelhető, hogy bravúros magyar győzelem esetén a kijutás is sikerülhet a kínai világbajnokságra. Csoportunkban Litvánia, Olaszország, Lengyelország, Horvátország és Hollandia is ezt akarja, márpedig ez csak négy csapatnak sikerülhet, mi pedig jelenleg az ötödik helyen álltunk, mindössze Hollandiát megelőzve. Velük is megmérkőztünk a Tüskecsarnokban, és hideglelős, hosszabbításos meccsen 91-86-ra győztünk és léptünk egyet előre a táblázaton – éppen a horvátokat megelőzve.

A hollandokon tehát nemes bosszút álltunk, amiért ők egy másik sportágban a gyengébb nemen verték el a port. Franciaországban, a női kézilabda Európa-bajnokságon a cél a csoportból való továbbjutás volt. A  holland lányok a kontinens krémjéhez tartoznak, ráadásul mi számos klasszisunkat – köztük Görbicz Anitát – nélkülöztük. Bejött a papírforma, a tulipánosok 28-25 arányban győztek. Következtek a horvátok, s a végén mi nagyon örülhettünk: a 24-18-as győzelemmel – a még hátralévő, spanyolok elleni meccstől függetlenül – biztossá vált a továbbjutásunk a középdöntőbe!

Aki azt hiszi, hogy a medencében könnyebb a siker, nagyot téved. A Ferencváros-Telekom vízilabdázói a görög Olympiakosz Pireusz ellen játszottak az Európai Szuperkupáért. Ha valaki legyintene a hellén vízilabdára, ne tegye: az Olympiakoszban a legutóbbi Bajnokok Ligája-győztest tisztelhetjük, s ők azok, akik nem szégyellnek sem a külföldi edzőktől, sem a külhoni játékosoktól tanulni. A BL-trófea a legrangosabb dísz, az pedig az ő vitrinjükben díszeleg, ami csak növeli a Fradi győzelmének értékét. Amiért bizony alaposan meg kellett küzdeni. A görög kapuban például a horvát Josip Pavic olimpiai bajnok védett, így sokáig a görögök kétgólos vezetése kupagyőzelmet ígért. Hanem akkor a Fradi erőt merített valahonnan (talán az uszoda vizéből), és 7-7-es döntetlenre mentette a meccset. Következett a hosszabbítás, majd az ötméteresekre maradt a döntés. A Ferencváros játékosai bírták jobban az idegtépő befejezést, Kállay Márk feltette az „i”- re a pontot, pontos lövése a kupagyőzelmet jelentette. Szép ajándék ez a Mikulástól a vízilabdaszurkolóknak, akiknek a hangja talán még most is visszhangzik a Komjádi uszodában.

FOTÓ: SZIGETVÁRY ZSOLT, MTI

 

Ezek is érdekelhetnek