Ágyban marasztal a nátha

Hiába hívogat a mesebeli téli táj, sokan esnek ilyenkor szobafogságba. Rossz közérzet, orrfolyás, hőemelkedés – ezzel támad a nátha. Mit tehetünk, ha nem akar elmúlni a kórság? Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész szerint makacs nátha esetén muszáj pihenni, s emellett segíthetnek a házi praktikák.

Ország-világPalágyi Edit2019. 01. 25. péntek2019. 01. 25.
Ágyban marasztal a nátha

Az átlagos nátha 3–7 nap alatt gyógyul, feltéve, ha nem járunk be dolgozni, s nem vezetjük a háztartást ugyanolyan gondosan, mint korábban. – A gyógyuláshoz elsősorban pihenni kell, főleg az első három napban. Immunrendszerünknek nemcsak a fertőzés leküzdéséhez van erre szüksége, de a kutatások szerint, aki keveset alszik, gyakrabban lesz beteg. Semmiképp se sajnáljuk az időt a pihenésre, a 7-8 órás alvásra, ha betegek vagyunk! – tanácsolja a fővárosi Fül-Orr-Gégeközpont orvosa.

Fő a türelem! Dr. Fülöp Györgyi szerint tévhit, hogy a magas dózisban szedett vitaminok, gyógynövénytartalmú cseppek, cukorkák „csodaszerek”. Ezek sem szüntetik meg a náthát egyik napról a másikra. Az antibiotikumok is hatástalanok nátha esetén, mivel azt vírusok, nem pedig baktériumok okozzák. A tasakos forró italokról sokan gondolják, hogy ártalmatlan készítmények, ezért az előírt napi mennyiségen és használati időn túl is szedik, illetve nem ügyelnek arra, hogy elegendő folyadékot is fogyasszanak a készítmények mellé. – Emiatt állandósult orrdugulás vagy ismétlődő orrvérzés, fülzúgás, száj- és bőrszárazság is jelentkezhet. Ilyen esetben már nem az alapbetegséget, hanem a nem megfelelően szedett recept nélküli készítmények szövődményeit kell kezelni – figyelmeztet a szakorvos. A doktornő szerint a náthához hasonló tünetek mögött légúti allergia is állhat. Ha valaki hetek óta tüsszög, bedugult az orra, érdemes erre a lehetőségre is gondolnia. Ebben az időszakban a lakáson belüli allergének – háziporatka, penészgomba, esetleg háziállatok – okoznak tüneteket. A krónikus arcüreggyulladás szintén kiválthat elhúzódó panaszokat, akár köhögést is a hátsó garatfali csorgás révén. A náthás tüneteket komolyan kell venni: ha egy hétnél tovább tartanak, a beteg mindenképpen forduljon orvoshoz – tanácsolja a fül-orrgégész. Ugyancsak pihenésre szorul a páciens, ha nem megfázott, hanem influenza támadta meg: erre a magas láz, hidegrázás, izomfájdalom figyelmeztet.

A vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító szereket sem használhatjuk nyakló nélkül: a paracetamol túladagolva károsíthatja a májat, de a vesének is ártanak a meggondolatlanul szedett nem szteroid gyulladáscsökkentők. Házi praktikákat is bevethetünk a kórság ellen, így segíthetnek a gyógyteák – például kamilla, kakukkfű, ánizs. A lándzsás útifűszirup is bevált köptető. Nagyanyáink előszeretettel éltek a kamillás inhalálással, ám ezt a tüdőgyógyászok ma már nem javasolják, mondván: a forró gőz belélegzése árthat a tüdőnek, a kamilla pedig allergiás tüneteket okozhat. A szauna sem ajánlott lázas, gyulladásos betegségben, legfeljebb már a gyógyulás után.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK