Hogyan nézett ki Jézus?

A világtörténelem legtöbbször ábrázolt alakjáról sok mindent tudunk, de senki nem tudja megmondani, hogyan nézett ki Jézus, mivel az evangelisták nem írnak a külsejéről.

Ország-világUjlaki Ágnes2019. 04. 21. vasárnap2019. 04. 21.
Hogyan nézett ki Jézus?

Ugyanakkor a Biblia alapján lehet némi fogalmunk arról, hogy milyen is lehetett a megjelenése.

Jézus zsidó volt, és az édesanyjától vélhetően sötét szemet és hajat örökölt. Nem valószínű, hogy feltűnően különbözött volna másoktól: amikor titokban elment Galileából Jeruzsálembe, nem ismerték fel. Valószínűleg a legközelebbi tanítványaitól sem tért el túlságosan, hiszen Júdásnak az áruló csókkal kellett azonosítania, hogy a római katonák letartóztathassák.

Jézus szakállt viselt, betartotta a zsidó törvényt. A testalkatát tekintve minden jel arra mutat, hogy erős férfi volt. Küldetése során sok-sok kilométert gyalogolt. Kétszer is megtisztította a jeruzsálemi templomot: feldöntötte a pénzváltók asztalait, ostorral űzte ki a kereskedőket az állataikkal együtt.

A legtöbb Jézust ábrázoló kép minden bizonnyal nem felel meg születése földrajzi helyének. Ebből kiindulva Richard Neave brit antropológusprofesszor egy I. századi koponya alapján, a legmodernebb azonosító módszerekkel megalkotta azt az arcképet, amely szerinte a leginkább hasonlíthat Jézusra. Ám ahogyan ma sem minden férfi egyforma a Közel-Keleten, miért éppen ez a fej lenne hiteles? A durva arcvonásokat nemigen akarja elfogadni a világ: ezen az arcon semmi sem látszik a jóságos, együttérző, barátságos fiatal férfi egyéniségéből. Közelebb állhat a valósághoz a torinói lepel szenvedő, nemes arclenyomata. De szőkésbarna, kék szemű semmiképpen nem lehetett, mint ahogyan rengeteg ábrázolás a legnagyobb művészek festményeitől a nyomtatott szentképekig mutatja.

Amúgy pedig földi életünkben soha nem tudhatjuk meg, valójában hogyan nézett ki Jézus. Hogy valaha meglátjuk-e az igazi arcát – abban csak reménykedhetünk.

Ezek is érdekelhetnek