Mitől szép a pázsit?

Ha szép, egyöntetű, üde zöld (a szomszéd pázsitjánál is zöldebb) gyepet akarunk, érdemes átgondolni néhány szempontot. Először is a pázsitnak adjuk meg a (fő) helyét a kertben (ne térkitöltőként éljünk vele), lehetőleg a napsütötte részen.

Ország-világValló László2019. 04. 14. vasárnap2019. 04. 14.
Mitől szép a pázsit?

Az árnyékosabb területekre árnyéktűrő gyepkeveréket vessünk, de tanácsosabb árnyéki gyeppótlókkal fedni azt. A tervezéskor gondoljunk arra is, hogy a füvet rendszeresen nyírni szükséges, ezért ne kiemelkedő ágyásszegéllyel zárjuk a gyepfelületet, hanem földbe süllyesztettel vagy térkőszegéllyel, hogy ne kelljen a szegélynyírót használnunk. A rend szeres öntözésről is gondoskodjunk, különösen csapadékszűke idején. A telepítés kulcskérdés, aminek jó időszaka április, május, s amihez jól készítsük elő a talajt. Sittel erősen szennyezett területen nagyon ajánlott a talajcsere, aminek során 20 centi mélyen cseréljük a silány földet tápdús kerti talajra. Még jó adottságok mellett is fontos érett szerves trágyával, dúsított tőzeggel vagy komposzttal „megerősíteni” a talajt, hiszen pázsitunkat 10-12 évre telepítjük. A fűmagot asztalsimaságú talajfelszínre vessük (kialakításához hengerezni is kell) szélcsendes időben, egyenletesen elszórva a felszínen, amit ismételt hengerezés, majd finom porlasztásos öntözés kövessen. Vethetünk díszgyepet, de ha gyerek is van a háznál, taposástűrő (fűmagkeverékből álló) pázsitot létesítsünk.

A rendszeres nyírás és gyomtalanítás is olyan „titok”, ami nélkül nincs folt nélküli, üde zöld gyepszőnyeg. Alapszabály, hogy a füvet ne vágjuk túlságosan alacsonyra – átlagosan 3-5 centire, éles pengéjű fűnyíróval. Az első vágást akkor ejtsük meg, ha a fű 6-8 centis. A gyomirtást is folyamatosan és lehetőleg kézzel végezzük. Tavasszal tartós hatású nitrogéntartalmú gyeptrágyát juttassunk ki, nyáron folyékony tápoldattal trágyázzunk, ősszel érett szerves trágyát vagy komposztot elterítve pótoljuk a tápanyaghiányt.

UJVÁRI SÁNDOR FELVÉTELE

Ezek is érdekelhetnek