Sportnyelven is beszélt

Anglia–Magyarország 1-7; góllövők: Lantos, Puskás, Kocsis, Kocsis, Tóth, Hidegkuti, Broadis, Puskás – vége a játéknak a stadionban, a villanyújság pedig az eredményt, a góllövők nevét, egyszersmind a magyar labdarúgók fölényes győzelmét mutatja a Béke és Szabadság című hetilap 1954. május 26-i számának egyik fényképén.

Ország-világ(szg)2019. 04. 25. csütörtök2019. 04. 25.
Sportnyelven is beszélt

A fekete-fehér fotográfiát (és a „párját” a hetedik gólunk előtt az angol kapu felé száguldó Puskásról) Hemző Károly készítette, aki 85 éves korában, 2012- ben hunyt el. A Budapest Fotó Fesztivál programjához kapcsolódva nemrég különleges tárlat nyílt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban: a fotóművésznek a múzeumban őrzött, a Honvéd Sportegyesület számára az 1950-es években készített felvételeiből.

A véletlenen múlt, hogy Hemző a fotográfusi pályán kötött ki, ugyanis amikor 1942-ben az erdészeti szakiskola létszáma betelt, továbbtanulás helyett munkába állt a Hunnia Filmgyár fotólaboratóriumában mint laboránsgyakornok. A következő évben már kapott egy kisfilmes gépet, amellyel fényképezni kezdett. A sorsa megpecsételtetett, külön fejezetet írt a magyar fotográfia történetében. Számtalan újság csapatát erősítette, ám riporteri tevékenységét 1982- től háttérbe szorította a feleségével, Lajos Marival kiadott szakácskönyvsorozat, amely széles körben ismertté tette a házaspár nevét.

1952-ben Hemző 24 évesen került a Honvédhoz, a magyar sport meghatározó egyesületéhez fotósnak, és kezdő létére mesterien fogta meg a győztes pillanatok örömét, a mozdulatok dinamikáját (pedig munkáját az egészségi állapota is nehezítette, ugyanis a háború idején elkapta a tbc-t). Nem véletlen, hogy néhány év múlva a Képes Sport „igazolta le”, s mintegy harminc sportágat tanult meg a lencse szemével látni és megörökíteni.

Igazi kuriózum a várbeli kiállítás! Motorverseny a Hármashatár-hegyen, síverseny a Mátrában, felszabadulási ökölvívótorna, akadályfutás a szovjet– magyar atlétikai bajnokságon, labdarúgócsapatunk felsorakozik a Népstadion felavatásakor rendezett Budapest Honvéd–Szpartak Moszkva mérkőzés előtt... A korszak nagy sportolóinak fényképén kívül a fotóművész fényképezőgépei és az egyesület híres tagjaihoz köthető tárgyi emlékek is láthatók. A múltbeli jelen és a későbbi jövő szépen fonódik össze két felvételen: az egyiken Takács Károly alezredes, kétszeres olimpiai bajnok sportlövő egy versenyen célra tart, a másikon pedig az új generációt tanítja.

Ezek is érdekelhetnek