Jogi esetek – Megkínzott házőrző

E heti jogesetünkben egy állatkínzási történettel ismerkedhetnek meg az olvasók

Ország-világDr. Kolozsvári Eszter2020. 05. 07. csütörtök2020. 05. 07.
Jogi esetek – Megkínzott házőrző

Egy házaspárnak négy kutyája volt. Néhány év együttélés után a kapcsolat tönkrement, a nő elköltözött. Az új párjához nem mehetett négy kutyával, így a három kisebbet elvitte, a legnagyobbat otthagyta a férjének a kertes házban.

A férj azonban a kutyával nem törődött, nem gondoskodott a kötelező védőoltásairól, csippel sem látta el. Egy darabig naponta egyszer az élelmezését, itatását elvégezte, és hagyta, hogy az állat szabadon futkosson a kertben. De később már napi rendszerességgel nem juttatott a kutyának táplálékot, vizet, s egy szárítókötéllel kikötötte.

A rossz tartási körülmények miatt a kutya kórosan lesoványodott, a moz­gásszegény életmód következtében izomsorvadása lett. Lakossági bejelentésre egy kutyamentő egyesület elszállította és gyógykezelésben részesítette. A férfi ellen állatkínzás bűntette miatt indult eljárás.

A férfi tagadta az állatkínzást, és előadta, hogy a kutyát a tüzelése miatt kellett megkötnie árnyékos helyen, mert olyankor már többször elszökött. Védekezésül elmondta, hogy a kutya sose volt kövér, és kiskorától gyakran lett hasmenése.

A volt feleség azzal cáfolta a férfi védekezését, hogy a kutya még nyitott kapunál se szökött ki soha, és a megkötés helyén tűzött a nap. A férfi vallomásának az is ellentmondott, hogy a menhelyen a rendes etetést követően szépen hízott a kutya.

A bí­róság az eljárás során több tanút meghallgatott, többek között a férfi szomszédját is, aki arról számolt be, hogy az utóbbi időben gyakran nyüszített a kutya, és nem tud róla, hogy valaha megszökött volna. A meghallgatott tanúk egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy a kutya elhanyagolt volt, rossz körülmények között tartották. A bíróság a bűncselekmény miatt elítélte a férfit.

Az állatkínzás bűncselekmény, és ha valaki gerinces állatnak különös szenvedést okoz, vagy több állat maradandó egészségkárosodását, esetleg pusztulását okozza, akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A kutyát akkora helyen kell tartani, hogy a fajtájára jellemző mozgásigényét kielégíthesse.

Állandó fényben, sötétségben, zajban nem szabad kutyát tartani. A kedvtelésből tartott állat tartási helyét a tartójának naponta legalább egy alkalommal ellenőriznie kell.

2016. január 1-jétől tilos ebet tartósan kikötve tartani. Az állattartással összefüggő szabályok betartását a jegyző ellenőrzi, és ha nem bűncselekmény valósul meg, akkor állatvédelmi bírság kiszabására jogosult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek