A századelős Kanada varázsa

A Váratlan utazás című kanadai televíziós filmsorozat a világ mintegy 140 országában aratott sikert, nálunk is az egyik legnépszerűbb műsornak számított 1990–1996 között. Kozák Zsolt immár húsz éve segít a hazai rajongóknak minél több érdekességet megtudni kedvenc filmsorozatukról.

Ország-világBalogh Boglárka2020. 06. 09. kedd2020. 06. 09.
A századelős Kanada varázsa

– 1994-ben, 17 évesen találkoztam először a sorozattal – mondja Zsolt. – Kezdetben nem tudtam semmit a hátteréről, hisz akkoriban ritkaságnak számított az internet, csak azután sikerült alaposabban utánanézni a műsornak, amikor egyetemista lettem.

Mindig is szerettem az ifjúsági sorozatokat, a Váratlan utazás pedig egy olyan családi sorozat, amely az egyszerű, de szerethető történeteket, vicces, kedves embereket egy gyönyörűen fotózott vidékre helyezi. Nincs benne túl sok dráma, semmi erőszak, csupán a szórakoztatás a célja, értéket képvisel, ami, valljuk be, ma kevés sorozatról mondható el.

Amikor 1998-ban hobbiként elindította az Avonlea.hu weboldal ősét, az eredeti foglalkozását tekintve programozó Zsolt nem gondolta volna, hogy a Váratlan utazás iránti szeretete később alapjaiban határozza majd meg az életét. Alapvetően a lányok, a nők körében népszerű a sorozat, de a rajongók 5-10 százaléka fiú, férfi.

És a kaland elkezdődik...

A Stanley-vállalat a főkönyvelő sikkasztása miatt tönkremegy, így tulajdonosa, Blair Stanley háziőrizetbe kerül mindaddig, amíg nem tisztázza magát. Félárva kislányát, Sarát kénytelen az Eduárd Herceg szigetén élő anyai rokonaihoz küldeni: a két vénlány nagynénihez, a két nagybácsihoz és azok gyerekeihez – közülük Sara Hetty nénihez, a szigorú és csípős nyelvű tanítónőhöz, a közösségi élet egyik kiemelkedő alakjához kerül. Sara kezdetben nehezen illeszkedik be, de aztán Avonlea életének fontos szereplőjévé válik. Mindenkin próbál segíteni, emiatt gyakran kerül bajba.

Sarah és Hetty néni. Fotó: Avonleamedia.com

Zsolt munkájának az adott igazi löketet, amikor 2001 decemberében a Magyar Televízió heti öt alkalommal újra sugározni kezdte a sorozatot. Az ismétlés rengeteg látogatót hozott az oldalnak, sokan érkeztek a fórumba beszélgetni egy-egy rész után a szereplőkről, az Avonlea-világról. A közösségi élet egy idő után odáig jutott, hogy felmerült az igény egy olyan összejövetelre, ahol a rajongók személyesen is találkozni tudnak egymással.

2002 júliusában 20-25 fővel, köztük a weboldal révén megismert néhány szinkronszínésszel megtartották az első Váratlan utazás-találkozót, amit aztán újabb és újabb összejövetelek követtek. Ezek egyikén az éppen Budapesten tartózkodó Kevin Sullivan, a műsort készítő cég tulajdonosa is részt vett.

– Összesen öt nemzetközi találkozóra utaztam el Kanadába, sőt többévnyi tervezés és halogatás után végül 2007 nyarán realizálódott a nagy kanadai álmom is: öt másik rajongó társaságában sikerült részt vennem a 2007-es Avonlea Conventionön. Ellátogattam a Prince Edward-szigetre is egy hosszabb út során, amely újabb erőt adott a weboldal folytatásához.

Kanadai utazásaim során megismertem több színészt, többek között a Hetty nénit alakító Jackie Burroughs színésznőt vagy a Gus Pike-ot megformáló Michael Mahonent, és nagyon jó kapcsolatot építettem ki a Sullivan Enter­tain­menttel is. Később elkezdtem lobbizni Sullivanéknél, hogy először az Anna című tévésorozatot, majd a Váratlan utazást is adják ki magyar nyelvű DVD-n.

Kozák Zsolt. Fotó: Varatlanutazas.hu

Zsolt saját céget alapított, melynek köszönhetően sikerült is a sorozat egy részét behoznia a magyar piacra magyar nyelven. Most egy könyv kiadásán fáradozik, amelynek alapvetően a nemzetközi Váratlan utazás-találkozók adják a gerincét, így egyfajta útikönyv, de annál mégis jóval több. Élménybeszámolókat olvashatunk a nemzetközi összejövetelekről, megannyi információt a forgatási helyszínekről, a színészekről, kulisszatitkokról.

Az egésznek a hátterét a sorozat körül kialakult magyar és nemzetközi rajongói közösség mellett a több mint húsz éve szerkesztett weboldala adja. Ír a műsor alapjait jelentő könyvekről, illetve az azokat megálmodó Lucy Maud Montgomery kanadai írónőről is.

A Zöld Orom nem a képzelet műve

Bár Avonlea kitalált városka, az írónő gyermekkorát a Prince Edward-szigeten, Cavendishben töltötte, regényeinek szereplőit az ottani emberekről mintázta. A városban található Green Gables házban (Zöld Orom) is gyakran járt gyerekként, mivel a ház a rokonaié, a Macneill családé volt. Az épület ma múzeum, és rajongók népes hada keresi fel minden évben. A múltban egy tűz során megsérült az épület, de sikerült a károkat helyreállítani.

Idén januárban volt harminc éve, hogy a Váratlan utazást levetítették Kanadában, de az iránta való lelkesedés a mai napig nem múlt el. Ahogy Zsolt mondja, két évvel ezelőtt, mikor egy hosszabb szünet után megszervezte a 21. Váratlan utazás-találkozót itthon, újabb és újabb rajongókkal ismerkedhetett meg, egy évvel későbbi összejövetelükre pedig a sorozat zeneszerzője is ellátogatott.

Hetty néni, Olivia néni és Miss Stacey társaságában, 2006-ban.

– A 2019-es találkozót akkor találtam ki, amikor tavaly tavasszal Kanadában járva összefutottam John Welsman zeneszerzővel, akivel az Avonlea Con­ventionök óta jó barátságban vagyunk. John említette, hogy ősszel Budapesten tartózkodik majd pár napig egy konferencia miatt, én pedig kaptam az alkalmon: ahhoz időzítve összehoztam egy rajongói találkozót, hadd ismerje meg őt minél több magyar, és azt a folyamatot, hogyan megy a zeneszerzés egy tévésorozat esetében.

Zsolt az elmúlt 22 év alatt számos barátot, ismerőst, rokonlelket talált. Csak a magyar összejövetelek során sikerült legalább 200 látogatóval a való életben is megismerkednie, de a külföldi találkozók alatt is számos barátra lelt az amerikai, kanadai fanok személyében.

Tavaly elindított a Facebookon egy csoportot Váratlan utazás-rajongók néven, ahová a sorozat magyar szerelmesei csatlakozhatnak egy jó beszélgetésre.

Ezek is érdekelhetnek