Ázsiai ízek kiegészítője

A növény illóolaja csökkenti az allergiás bőrtüneteket, a kiütések megjelenésének rizikóját, és a rovarcsípések okozta kellemetlenségek ellen is bevethető.

Ország-világHabik Erzsébet2021. 04. 22. csütörtök2021. 04. 22.

Kép: Coriander seeds in a spoon, green fresh cilantro and a napkin on black wooden board background, Fotó: Shutterstock

Coriander,Seeds,In,A,Spoon,,Green,Fresh,Cilantro,And,A
Coriander seeds in a spoon, green fresh cilantro and a napkin on black wooden board background
Fotó: Shutterstock

Cigánypetrezselyemnek, poloskafűnek, poloskaszagú kapornak is nevezi a népnyelv a koriandert (Coriandrum sativum), a zellerfélék családjába tartozó fűszernövényt. Illatáért, zamatáért so­kan rajonganak, míg mások elutasítják. Különösen az ázsiai fogások kedvelt ízesítője, de mi is jó hasznát vehetjük a konyhában, mert kedvez az egészségünknek.

A friss korian­der­zöld kerülhet aprítva salátákra, szendvicskrémekbe, levesekbe, egytálételekbe. Aromái, vitamintartalma gyorsan elillan, ezért tanácsos mindig a főzés végén, frissen adni az ételekhez.

A koriander számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek közt A-, C- és K-vitamint, folsavat, káliumot, vasat, magnéziumot és kalciumot. Méregtelenítő hatású, antioxidáns tartalmának köszönhetően védi a sejteket. Javítja a máj, a vesék, a tüdő és a bőr állapotát. Szabályozza a szívverést és a vényomást, csökkenti a magas koleszterinszintet.

Izomlazító és nyugtató tulajdonságokkal is rendelkezik, emellett mérsékeli a krónikus stressz káros hatásait. Rendszeres fogyasztásával az alvás minősége is javulhat. A koriander levele az emésztésre is jótékonyan hat, rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a puffadást. Remek kiegészítője lehet az allergiaellenes terápiáknak. A növény illóolaja csökkenti az allergiás bőrtüneteket, a kiütések megjelenésének rizikóját, és a rovarcsípések okozta kellemetlenségek ellen is bevethető.

A koriandertermés zsíranyagcserére gyakorolt jótékony hatását indiai kutatók mutatták ki. Egerekkel végzett kísérleteik során megállapították, hogy olyan állatoknál, amelyek zsírban gazdag táplálékot kaptak, a hozzáadott koriandertermés hatására a koleszterin mennyisége, valamint a vérben lévő trigliceridek jelentősen csökkentek, a védő hatású „jó” koleszterin (HDL) szintje pedig emelkedett.

Ezek is érdekelhetnek