A Fehér Ház négylábú vendégei

Joe Biden amerikai elnök két, menhelyről származó kutyusát rossz magaviselet miatt kitessékelték az elnöki rezidenciáról. Utánajártunk, milyen elődök lakták a Fehér Házat a harapós kedvű kutyusok előtt. Olykor hihetetlen fajtájú és mennyiségű szőrös-tollas barát kíséretében vonultak be az amerikai elnökök és családjaik Washington D. C.-be.

Ország-világMarkos Mária2021. 05. 21. péntek2021. 05. 21.

Kép: The Biden’s dogs Champ(R) and Major are seen with an aide on the South Lawn of the White House in Washington, DC, on March 31, 2021. - First dogs Champ and Major Biden are back at the White House after spending part of the month in Delaware, where Major underwent training after causing a "minor injury". (Photo by MANDEL NGAN / POOL / AFP), Fotó: MANDEL NGAN

A Fehér Ház négylábú vendégei
The Biden’s dogs Champ(R) and Major are seen with an aide on the South Lawn of the White House in Washington, DC, on March 31, 2021. - First dogs Champ and Major Biden are back at the White House after spending part of the month in Delaware, where Major underwent training after causing a "minor injury". (Photo by MANDEL NGAN / POOL / AFP)
Fotó: MANDEL NGAN

Amikor 1789-ben George Wa­­shington beköltözött az elnöki házba, kérdés nem fért hozzá, hogy viszi magával nyolc lovát és megszámlálhatatlan vadászkutyáját. Ezzel elindította azt a tiszteletre méltó hagyományt, miszerint az elnökök mindenféle szőrös, tollas és pikkelyes barátot tartanak jó szívvel a lakóhelyükön.

Champ és Major, a januárban beiktatott Joe Biden családjának német juhászai négyéves szünet után – mivel Donald Trump előző elnöknek nem voltak háziállatai – folytatták e több száz éves tradí­ciót, ismét állatok költöztek a Fehér Házba. Nem volt ez másképp 2008–2016 között sem, akkor Barack Obama elnök lányai keményen lobbiztak azért, hogy háziállatot szerezzenek. Erőfeszítésük meghozta a gyümölcsét.

Az elnök és a first lady kiskutyát kaptak ajándékba egyik barátjuktól, Edward Kennedy szenátortól. Az ebet – egy portugál vízikutyát – a Bo névre keresztelték. Az előkelőségig jól nevelt, mindig szófogadó portie-nak akkora sikere lett az Obama családban, hogy 2013-ban hazavittek egy má­sik ebet is e fajtából, Sunnyt.

A 46 amerikai elnök között akad példa arra is, hogy nem csak az elnökség marad a családban, hanem az elnöki eb pozíciója is apáról fiúra száll. George W. Bush elnök 2001-ben azt követően lett az Amerikai Egyesült Államok elnöke, hogy nyolc évvel korábban apja, George H. W. Bush ült az elnöki székben. Nemcsak apa és fia, hanem a ku­tyáik is a Fehér Házban éltek akkoriban. Millie angol springer spániel lett az első Bush elnök családi háziállata. Ő adott életet Spottynak, aki már a második Bush elnökkel költözött be a Fehér Házba. Az elnöknek rajta kívül még két skót terrierje is volt, Barney és Miss Beazley, de Spotty az egyetlen háziállat, amelyik kitöltötte mindkét elnöki ciklust a nevezetes épületben.

A Bo nevű portugál vízikutya 2009-ben került az Obama családhoz, 13 évet élt, a napokban pusztult el. Fotó: MTI,EPA, Gary Fabiano

Megbecsült ebek

Bár a januárban távozott Trump elnöknek nem volt saját állata az elnöksége alatt, a Conan nevű katonai kutyát kitüntetésben részesítette az Iszlám Állam elleni harcban szerzett érdemeiért. Ronald Reagan két kutyájának lakhelye élethű mása volt a Fehér Háznak. Jimmy Carter elnök kutyája, Grits ugyanazon a napon született, amikor a gazdija megnyerte az elnökválasztást.

Ne gondoljuk, hogy csupán cuki kutyusokkal az oldalukon hódítottak az amerikai elnökök és családtagjaik. A sorrendben 6. amerikai elnök, John Quincy Adams feleségének például selyemhernyói voltak. A Függetlenségi Nyilatkozatról híressé vált Thomas Jeffersonról talán kevesen tudják, hogy Franciaországban vásárolt kutyája és papagájai mellett még két medvebocs is a házi kedvencek közé tartozott. A 31. elnök, Herbert Hoover oposszumot tartott, míg közvetlen elődje, Calvin Coolidge rendszeresen sétáltatta Rebecca nevű mosómedvéjét a Fehér Ház kertjében.

A talán legnagyobb állatbarát elnök hírében mind a mai napig Theodore Roosevelt áll. Nehéz is lett volna másképp tennie, hiszen hat gyerekének kellett a kedvében járnia, így akkoriban kígyók, kutyák, macskák, borzok, madarak, tengerimalacok és még sok minden más nyüzsgött az elnöki lak környékén. Amikor Roosevelt fia, Archie megkapta a kanyarót, testvére, Quentin úgy gondolta, hogy csakis egy családi póniló látogatása vidíthatja fel. Így hát Quentin beterelte az állatot a Fehér Ház liftjébe, és egyenesen Archie emeleti szobájába vitte.

Az első világháború alatt Woodrow Wilson birkákat tartott az épület zöld gyepén.

Az első világháború alatt Woodrow Wilson teljes juhfarmot tartott a Fehér Ház gyepén. Nem a bárányok bégetése iránti olthatatlan vonzalom vezette, sokkal nemesebb cél lebegett a szeme előtt: a háborús erőfeszítéseket támogatta. A harcokban részt vevő dolgos kezeket ugyanis legelő barikkal pótolta, akik jó étvággyal frissen vágott gyepet varázsoltak a kertbe. Nem mellesleg a gyapjút elárverezte, a bevételt pedig az Amerikai Vöröskeresztnek ajánlotta fel.

Királyi dinasztia

A brit uralkodó mindig is híres volt corgiimádatáról. Erzsébet még hercegnőként, 1944-ben, a 18. születésnapjára kapta szüleitől az első corgit, Susant. Az udvarban azóta megfordult corgik mindegyike Susan leszármazottja volt. A „dinasztiaalapító” olyan megbecsülésnek örvendett, hogy 1947-ben még a nászútjára is elkísérhette a későbbi uralkodót és újdonsült férjét, Fülöp edinburghi herceget. Fülöp ugyanakkor állítólag nem osztotta hitvese rajongását: egy életrajzi kötet szerint a herceg ki nem állhatta a corgikat, főleg azok „szüntelen csaholása” miatt. A cor­gik ennek ellenére hét évtizeden keresztül szinte mindig láthatók voltak a királynő környezetében, gyakran még protokolláris eseményeken is. Willow a 14. generáció utolsó tagjaként, 2019-ben pusztult el. Képünk illusztráció. (Forrás: A királynő című film, 2006. Fotó: AFP)

Néhány, még ezeknél is szokatlanabb háziállat sok esetben más világvezetők ajándékaiként kerültek az elnökökhöz. James Buchanan, a 15. elnök elefántcsordát kapott Sziám (a mai Thaiföld) királyától. Az ománi szultán tigriskölyökpárt ajándékozott Martin Van Burennek, a 8. elnöknek. John Quincy Adams aligátora szintén ajándékként érkezett Lafayette márkitól. Mi ezekhez képest két ugatós kutyus…?

Mit szóltak volna e kevéssé kezes vadállatokhoz a Fehér Ház mai zsémbes látogatói, akik miatt vissza kellett paterolni a Biden-birtokra a két izgága német juhászt?

Ezek is érdekelhetnek