Hegy(i)menet – Kánikula

Géza, mint afféle közfeladatot ellátó személy, egyre nagyobb aggodalommal figyelte a megtámadott buszvezetőkről szóló híradásokat.

Ország-világHegyi Zoltán2021. 07. 05. hétfő2021. 07. 05.
Hegy(i)menet – Kánikula

Az a baj, mondta erről dr. Tigris, amikor egyik este új keletű szokásukhoz híven összegyűltek Géza elásott régi fürdőkádja mellett, amiben immár gyönyörűen virágzott a tavirózsa, hogy eltűnt a fék az emberekből, majd hozzátette, hogy már a zsaruknak is nekimennek, ami szintén viszonylag új keletű jelenség.

Na, persze, régen minden jobb is volt, fűzte hozzá Laci bácsi, de az tény, hogy amikor a Józsi, a körzeti meghízott, mert így hívták a háta mögött, mivel felülről súrolta a százat, minek láttán még Krúdy Gyula is elégedetten csettintett volna, szóval amikor a Józsi a nyikorgó kabátjában és a lavórnyi tányérsapkájában belépett a kocsmába, alacsonyabb hőfokra kapcsoltak a tagtársak.

Respect, mondta erre Lajos bácsi, és a magyar válogatott mezére mutatott, merthogy abban üldögélt a kád mellett. Na, az látszik kiveszni, válaszolta Laci bácsi, megváltoztak a népek. Nem is csoda, replikázott dr. Tigris, szerintem a kajában van valami, annyi minden vacakot eszünk összevissza, és azt sem tudjuk már, hogy mivel etetnek.

És majd ezt is visszasírjuk hamarosan, mondta erre Géza gondterhelten, Izraelben már laboratóriumban gyártják a csirkét is. Abban a laborban van egy étterem is, bemész, egy üvegfalon át nézheted, ahogy legyártják az adagodat, aztán már meg is eheted.

Géza egyébként gyakran töprengett ezen a csirkedolgon, tekintve, hogy nagyon szerette az állatokat, képes volt megállítani a buszt és átsegíteni egy tétovázó vadkacsacsaládot, amiért dörgő tapsvihar volt a jutalma az utasok részéről, igaz, egyvalaki közülük feljelentette ezért a mutatványért, mint a mentős lányt a hamburger miatt, de az ő főnökei is eltussolták az ügyet.

A csirkével kapcsolatosan is az volt a problémája, hogy amikor meglátott egy fotót valamelyik csirkegyárról, azonnal elment a kedve az egésztől, de aztán fokozatosan visszatért az a kedv, és vidáman lemészárolt egy komplett grillcsirkét.

De ettől a dilemma még megmaradt. A csirkék nem azok, amiknek látszanak, mondta erre Laci bácsi, és ezt még némiképp váratlanul megtoldotta egy Karinthy Frigyestől származó idézettel. Ha nem iszom, nem dohányzom, nem eszem húst, nem biztos, hogy tovább fogok élni, de kétségtelenül hosszabbnak fog tűnni. Ekkor a szőlősorban, ami egyben kerítésül is szolgált, nyári otthonkájában megjelent Margit néni, és így szólt. Mit szól hozzá, szomszéd, már a férfiak is szülhetnek, megírta az újság. Szakálla volt dzsender, mondta erre Géza, és hátradőlt a hintaágyon.

Ezek is érdekelhetnek