Aloha, Hawaii!

Türkizes, áttetsző víz, hófehér homokpart. Szörfösök lovagolják meg a partra tartó hullámokat, s közben az élet olyan lassan pereg, mint amilyen komótosan nyaldossa lábamat az öbölbe érő langyos hullám. Hawaiin az idő múlása elenyésző tényező.

Ország-világ2009. 01. 01. csütörtök2009. 01. 01.

Kép:

Aloha, Hawaii!

A föld másik felén
Az Amerikai Egyesült Államok 49. állama már időzónában mérve is jelentős távolságra van Magyarországtól. Az itthoni időhöz képest Hawaiin  –12 órás időeltolódással élik az emberek mindennapjaikat.

A szigetegyüttes az észak-amerikai kontinens nyugati partjától, például San Franciscótól, 3850 km-re helyezkedik el a Csendes-óceán szinte mértani pontossággal kimért közepén. Az északi 20. szélességi fokon láncba fűzött szigeteken uralkodó trópusi éghajlaton még a téli hónapokban is csak átlagosan 22-24 fok van. A csapadékos hónapok októberrel kezdődnek és januárral érnek véget, ám az eső gyakoriságát a szigetek domborzata is befolyásolja.

A vulkanikus tevékenységnek köszönhetően született nyolc szigetből álló állam legnagyobb szigete Hawaii, más néven Big Island. Ezen a szigeten még jelen vannak a vulkanikus folyamatok. A szigetek változatos tájait felfedezni vágyók repülővel közlekedhetnek egyik szigetről a másikra, de egy-egy sziget önmagában is sok látnivalót kínál. Big Island a még aktív vulkánja által érdekes, Maui a szörfösök paradicsoma, Oahu pedig a korallzátonyokkal csipkézett keleti partja miatt vált kedvelt úti céllá.

Oahu
A 4000-5000 méter mélyen lévő óceánfenékből kiemelkedő szigetek harmadik legidősebb tagja Oahu, mely központi szerepet tölt be a szigetcsoport életében. Mielőtt azt gondolnánk, hogy a hawaiiak többsége még ma is fűszoknyát hord, helyes kis bungalókban él, és hulatáncot jár az óceán partján esténként, jó, ha tudomásul vesszük, hogy az amerikai nagyvárosi világhoz hasonlóan az emberek itt is négysávos autópályákkal és 30 emeletes irodaházakkal teletűzdelt városrészek díszletében élik mindennapjaikat.
De a filmekből ismert érintetlen táj és életforma egyes szigeteken máig jelen van. Ezeken a helyeken nem engedik, hogy beszüremkedjen a civilizáció. Honolulu nagyvárosi lüktetését elhagyva, Oahu kisvárosaiban a nyugalom és felfedezetlen táj békéje honol.

Honolulutól Waimeáig
Oahu központi városa Honolulu, mely a sziget déli partján található. Délről északra a szigetet átszelve, a sokszor 80-90 km/órás sebességre redukált tempóval 1-1,5 óra alatt lehet eljutni. Aki a nyugalmat és a kellemes fürdőzést keresi, foglaljon szállást a sziget keleti partszakaszán. Észak a nyílt vízre néző partjával a szörfösöknek kedvez, míg délen, Honoluluban és Waikiki Beachen a nyüzsgő városi és strandélet várja az odalátogatót. Érdemes autót bérelni, így a sziget szabadon felfedezhető. Programból nincs hiány. Feltétlenül látogassák meg az amerikai történelem egyik tragikus eseményének színterét, Pearl Harbort. A látogatóközpont reggel 7.30-kor nyit. Érdemes időben érkezni, hisz az elsüllyedt Arizona hadihajóra épített emlékközpont meglátogatása érkezési sorrendben történik. A sziget középső, sík területén található a Dole Planetation, egy botanikus kerttel egybekötött, több hektáros ananászültetvény. Itt még ananászos hamburger is kapható. Az ültetvényt kisvasúttal lehet bejárni, visszaérkezve pedig egy hatalmas élő sövénylabirintusban tájékozódási képességünket is próbára tehetjük. Az északi parthoz közel található a Polynasian Cultural Center, ahol ki lehet próbálni a hagyományos törzsi élet szokásait. A délben kezdődő, késő estig tartó programban a hawaii nép szertartásait elevenítik fel játékok, táncbemutatók és egy esti lakoma során. Ha még továbbra is szárazföldi programot keresnének, látogassanak el a Jurassic Park, a Godzilla vagy a Lost-sorozat forgatási helyszínére. Két- és ötórás terepjárótúrák keretében lehet az Oahun forgatott filmek kulisszái mögé látni.

A nyugalom szigete
Kétségtelen, hogy a tengerpart a leglenyűgözőbb élmény egy hawaii vakáció során. A keleti partszakaszon található Kailua Beach. Minden év októberében innen indítják a kenusok versenyét. A résztvevőknek még a korallzátonyok által védett partszakaszon is kemény dolguk van a hullámokkal. A partszakasz kiváló terep boogy boardozásra, emellett az öböl széles homokpadján sokan futnak és kutyát sétáltatnak. A kissé délebbre húzódó Lanikai Beach talán a legszebb part a szigeten. A korallszirtek által védett szakaszon a víz átlátszó és csendesen hullámzó. Az északi parton viszont a 6-8 méteres hullámok teljesen átlagosnak számítanak. Itt a nyílt víz miatt gyakrabban jelennek meg cápák, mint a sziget többi partjánál. Kedd kivételével minden nap nyitva van a Maunalua Bay strandja. Az öbölbe limitált létszámban engedik be az embereket. Érdemes ide is időben elindulni, felejthetetlen élmény. Bár a Sandy Beach elnevezés csábítóan hangzik, ám itt jobb az óvatosság! A hirtelen mélyülő parton évente legalább egyszer valaki súlyosan megsérül. Sziklás csipkék szegélyezik a széleit, és a hullámok hirtelen zuhannak alá a széles homokpadra. Egyszer Waikiki tengerpartját is ki kell próbálni. Ellentétben a keleti part strandjaival, ahol tízpercenként jön szembe velünk egy ember, Waikikin igazi nagyvárosi strandhangulat uralkodik.

Honoluluban és Waikikin látni kell:
Aloha Tower,
Chinatown,
Diamond Head-kráter,
Hilton Hawaiian Village – itt péntekenként hulashow.

Seufert-Szántó Orsolya

További érdekes cikkeket a Diéta&Fitnesz aktuális számában olvashat.

Ezek is érdekelhetnek