Bombay megmozdult

Ahogy egyre szűkebbre vonják a biztonsági erők a kordont Bombay-ben a terroristák által éppen egy hete elfoglalt Taj Mahal Hotel körül, úgy kérdezik mind hangosabban a helybeliek: ki a felelős a csaknem kétszáz ember haláláért? Vannak, akik úgy érzik, meglelték a választ.

Ország-világHardi Péter2008. 12. 05. péntek2008. 12. 05.
Bombay megmozdult

Ki tehát a felelős azért, hogy a tíz pakisztáni akadály nélkül masírozhatott be több középületbe, s gyilkolhatott le csaknem kétszáz embert? Szerdán este már a választ is megadták a hotel közelében spontánul összegyűlt tüntetők: természetesen a magatehetetlen kormány.
Délután a város egyik főutcáján nyomott a kezembe egy fiatal aktivista szórólapot, amelyen a megmozdulásra hívott.
– Melyik párt szervezi? – érdeklődtem.
– Ez nem pártrendezvény – hangozott a válasz. – Itt a bombayiek fejezik ki az elégedetlenségüket.
Alighanem igazat mondott, a kikötőben összegyúlt körülbelül ezer bombayi tüntetése magán viselte a spontaneitás minden báját. A szónokok egymás kezéből kapták ki a mikrofont, s csak az nem szólt, aki nem akart.
Egyet viszont mindenki akart: nagyobb biztonságot. S abban is mindenki egy hangon szólt, hogy torkig vannak a kormány magatehetetlenségéből. Felháborítónak tartják, hogy metropolisz fizeti a közös állami kasszába az adók 40 százalékát, s mégsem kapnak cserébe biztonságot.
Akik pedig nem kívántak szólni, azok közül számosan fejezték ki a véleményüket transzparensükön. Íme az egyik: bűnöző politikusainknak miatt India a világ legkorruptabb országa, ahol a legmagasabbak az adók, legnagyobb a veszély és legkisebb a védelem. Az előttem álló férfi áll pólóján India térképe, rajta az utóbbi évek véres merényleteinek színhelye. Tizenkettőt számolok.
A tömeg a főútra vonult, ahol folytatódott a hangos, de békés véleménynyilvánítás. Sokan gyújtottak gyertyát is az áldozatok emlékére.
S közben érkezett a hír: hat óra után néhány perccel a város egyik pályaudvarának csomagmegőrzőjében egy táskában nagy erejű bombát találtak.  Így még érthetőbb a felirat, amelyet egy fiatal lány tart a kezében: életben maradunk-e következő választásokig?

Ezek is érdekelhetnek