Összesen 120 ezer párlatjegyet vettek, míg 2016-ban csak 106 ezret. Ez egyben azt is jelenti, hogy 121,4 ezer liter pálinkát főztek otthon törvényesen, leadózva. Az egy literhez szükséges párlatjegy 700 forintba kerül, így 2017-ben a magánfőzők 21 ezer bejelentett lepárló készüléken 85 millió forint pálinkaadót fizettek. Átlagosan egy otthoni pálinkafőző egy év alatt kevesebb mint 6 liter 42%-os pálinkát állított elő saját fogyasztásra. Ezt 50-52%-os párlatra visszaszámolva alig jön ki a minimum mennyiség, mivel az első alkalommal legalább 5 liternyi párlathoz szükséges jegyet kell megvenni. Az átlagokat nézve kijelenthetjük: aki vesz is párlatjegyet az otthoni főzéshez, így is csak a legminimálisabb adózási kötelezettségét teljesítve legalizálja a tevékenységét.
Egyébként tavaly kétezer új berendezés beszerzését jelentették be a lakosok az önkormányzatoknál. A profi szeszfőzdék 8,8 millió literről adtak információt. Ugyanakkor a számuk némileg megfogyatkozott: a korábbi években 600 pálinkafőző műhely dolgozott, tavaly 568-ról tudott az adóhatóság.