Fenyő nélkül nincs karácsony

Több mint húsz éve minden decemberben telt házas koncertjével búcsúztatja az óévet a hazai rock and roll koronázatlan királya – aki egészen kicsi korában még sportriporterként képzelte el az életét. Közismert focirajongásából eredően, íme, 13+1 tudnivaló a Fonogram-életműdíjas Fenyő Miklósról!

Ország-világ(szg)2017. 12. 20. szerda2017. 12. 20.
Fenyő nélkül nincs karácsony

1. Miért a jubileumok éve 2017? A zenész tavasszal ünnepelte 70. születésnapját, ráadásul éppen 50 éve kezdte zenei karrierjét. Innen kapta az idei évzáró koncert a címét: 50 év varázslat.

2. Mi történt 50 évvel ezelőtt? Fenyő együttest alapított Hungária néven, amelyért első perctől rajongott a közönség. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a következő évben megnyerték a Ki mit tud?-ot a Csavard fel a szőnyeget című slágerrel.

3. Miért bomlott fel a Hungária 1983-ban, a sikerek csúcsán? „Bármilyen furcsán hangzik: míg a kudarc összetartó erővel bír, küzdésre ösztönöz, addig a siker idővel inkább bomlaszt. Valahogy mindenki kezdi elhinni magáról, hogy a siker egyedül neki köszönhető, menne ez neki önállóan is.” Fenyő Miklósnak bejött a szólókarrier. Az egykori tagok közül Dolly megalakította a Dolly Roll nevű zenekart, Szikora Robi pedig az R-GO-t.

4. Mikor zenélt együtt utoljára a Hungária? Legutóbb 1995 szeptemberében álltak együtt színpadon a Népstadionban, amikor is majd’ százezer ember limbózott velük.

5. Mikor zenélnek újra együtt? 22 év után, december 27-én a Papp László Budapest Sportarénában újra együtt lép színpadra Dolly, Fenyő és Szikora.

6. Hogyan „kötött ki” Fenyő a rock and roll mellett? „Kilencévesen hallottam először Amerikában. Én előtte itthon a mozgalmi dalokon kívül csak az európai klasszikus zenét ismertem a zongoraleckéimből. Ott kint mintha minden azt sugallta volna nekem – a rock and rollal az élen –, hogy legyél önmagad, legyél szabad!”

7. Milyen a rock and roll életérzés? „Kicsit szemtelen, kicsit provokatív, játékos és izgalmas, nem tűri a határokat. Annyi erotika, jókedv, nem tudom másképp mondani: disznóság van a rokiban!”

8. Melyik Fenyő kedvenc dala? „Hangulatfüggő. Mindig az, amelyik az adott pillanatban tükrözi a lelkivilágomat.”

9. Az emberek zömének ötven év múltán is a legelső sikerdal, a Csavard fel a szőnyeget ugrik be Fenyő Miklós nevének hallatán. Zavarja? „Dehogy! Az viszont vicces, hogy ezt a dalt 18 évesen írtam, és az akkori zenekarom nem nagyon akarta eljátszani. Valahogy még nem akartak magyarul megszólalni. Úgyhogy a dalt később a Hungáriával vittük a Ki mit tud?-ra.”

10. Miért tudunk keveset a zenész magánéletéről? Életét a zenén keresztül tárja a hallgatóság elé. „Aki a sorok között képes hallgatni, az gyakorlatilag mindent tud rólam.” A dalokba mindent beleír, ami fontos számára. Amiről nem énekel, arról pedig az életben sem szeretne beszélni.

11. Annyit azért elárult, hogy egészen kicsi korában még sportriporterként képzelte el a jövőjét. „Egyszerűen a foci rabja vagyok, megszállottan szeretem – ebben komoly szerepe lehetett az édesapámnak is, aki futballbíróként dolgozott –, és érteni is vélem. Ezzel nem vagyok egyedül Magyarországon, nálunk mindenki ért hozzá...” De életében a rock and roll kapott főszerepet.

12. Az évfordulók miatt más lesz az idei, mint a szokásos évzáró Fenyő-bulik? Még fergetegesebb lesz! A koncerten a Fenyő Gyöngye zenekar játszik majd a Csacska Macska Vokál mellett, miközben a Jampi Angyalok megtáncoltatják a közönséget is.

13. Meddig „élhet” ez a stílus? „A rock and roll több mint hatvan éve nem megy ki a divatból, legfeljebb egy mai zenekar másképp játssza, mint anno Bill Haley.”


13+1. Mi lehet a titka? „A jó zene kortalan és nagy túlélő. Legyen szó bármilyen stílusról.”

Ezek is érdekelhetnek