Kökényt evett a jégember

Létezik Magyarországon egy cserje, amelynek termését mindenki ismeri, de alig esszük. Nem csoda, hiszen a vad, szúrós ágakról nehézkes begyűjteni a bogyót, ami ráadásul szinte ehetetlenül fanyar. Pedig késő ősszel, mikor már megcsípi a dér vagy a fagy, nemcsak kiváló szomjoltó, de igazi vitaminbomba is.

Ország-világBalogh Géza2017. 06. 12. hétfő2017. 06. 12.

Kép: Szőke Ferenc kökénytermesztő Lövőpetri 2015.11.25. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Kökényt evett a jégember
Szőke Ferenc kökénytermesztő Lövőpetri 2015.11.25. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A kökényről van szó, talán a legősibb vadgyümölcsünkről – még Ötzi, az Alpokban megtalált, jégbe fagyott ősember is a sajt mellett utolsó útjára ezt vitte magával élelemnek. A kökény jó tulajdonságai régtől fogva ismertek, nagyüzemi termesztése azonban eddig nemigen jutott senkinek az eszébe.

Szőke Ferenc a kivétel. A nyírségi kertészmérnök lassan negyedszázada vette a fejébe, hogy márpedig ő megpróbálkozik ezzel, de ezernyi akadály tornyosult előtte. A legfontosabb: nem volt mit ültetnie. Az erdőszéleken találni annyi kökénybokrot, hogy Dunát lehet rekeszteni velük, de ahány bokor, annyiféle. Az egyiknek nagyobb a termése, de szúrósak az ágai, a másikon kevés a tüske, de kicsik a bogyók, a harmadik érzékeny a fagyra, a negyedik a szárazságra. Szóval mielőtt hozzáfogna az ember a nagyüzemi termesztéshez, előbb meg kell találnia a legjobb bokrokat, majd azokat el kell szaporítania.

Nem egyszerű feladat. Lövőpetri nyugdíjas polgármestere nyakába vette Szabolcsot, aztán a Felső-Tisza vidékét, majd az Alföldet, végül pedig a teljes Kárpát-medencét. Végül összegyűjtött vagy harmincfélét, s nekiállt szelektálni. A legjobbakból betelepített egy nagy kertet, amely ma már ontja a termést, Magyarország legismertebb pálinkafőzdéi állnak érte sorba. Illetve csak állnának, mert a termést egy tiszaföldvári főzde veszi át, párlatainak nagy részét külföldön adja el.

– Most kezd beállni és igazán teremni a félhektáros kert. Tavaly ötven mázsa bogyónk lett, s a kemény tél és a tavaszi fagyok ellenére reméljük, az idén sem lesz rosszabb a termés – mondja a gazda, aki arról is beszámolhat, hogy 2016 őszén magyar állami fajtaelismerést kapott a legígéretesebb fajtájuk. Jó hír ez a Szabad Föld olvasóinak is, akik két éve, amikor hírt adtunk a biztató kökénykísérletekről, rendszeresen érdeklődnek nálunk, hogy mikor lesz kapható a kertészeti árudákban a kiszelektált kökénycsemete.

– Az egyik debreceni faiskola már árulja a Zempléni kökényfajtánkat, de egy-egy vásárlónak csupán négy-öt csemetét tud adni, mert nincs elég belőlük. Jövőre viszont korlátlanul hozzá lehet majd jutni, és egy csomagküldő szolgálat is forgalmazni fogja.

S hogy mit kell tudni a Zempléni kökény fajtáról?

Felfedezője és szaporítója szerint a növény nem tövises, kisebb szilvafa méretű, nagy szemű, s öntermékeny, vagyis nem kell hozzá porzó. És ami a legfontosabb: jó ízű, nyersen is ehető.

Ezek is érdekelhetnek