Megállíthatja a vidék leszakadását a digitalizáció és az e-kereskedelem?

Hirdetés – Az internetes kereskedelem hazánkban is a virágzását éli. Úgy tartják, hogy 2019-ben elértük egy újabb csúcsot, ami az előrejelzések szerint csak tovább fog növekedni. A modernizáció több területet is érint, de ma már biztosan kijelenthetjük, hogy senki sem menekülhet előre.

Ország-világ2020. 09. 21. hétfő2020. 09. 21.
Megállíthatja a vidék leszakadását a digitalizáció és az e-kereskedelem?

Sokan még emlékeznek azokra az évekre, amikor az első számítógépeket kötötték be az otthonaikban. Az a generáció megismerte a MyVipet és saját teveklubja volt, miközben a szülők kipróbálták az első netes vásárlásukat. Eleinte nehéz volt megbízni a láthatatlan boltokban, nem mindenki akart úgy fizetni valamiért, hogy még napokig kellett várnia a futárra. Azóta azonban eltelt 10 év, azok a fiatalok felnőttek, és teljesen beszippantotta őket az internet, és az ottani lehetőségek is. Persze, a szülők sem maradtak ki a jóból, a legtöbben megtanultak alkalmazkodni, és napi szinten használják a laptopot, vagy az okostelefont.

Az internet hatása napjainkban

Az e-kereskedelem a város és a falu kapcsolatát is felülírta, méghozzá gyorsan. Régen a faluban azok laktak, akik a földeken akartak dolgozni, és az is megszokott volt, hogy ilyen helyeken nem volt lehetőség a továbbtanulásra sem. Eközben a városban zajlott az élet, és a falusi fiatalok szinte mind az új lehetőségre vágytak.

Ma talán éppen fordítva történik minden. Mindenhol zajlik az élet, városban és falun egyaránt, az ember szinte alig tudja követni a gyorsaságot. Azonban, miközben egyre többen laknak a magas panelházak belsejében, addig a poros utak és a békés házikók üresednek, csak az idősebb korosztály érzi benne magát még mindig otthon. Talán az internet bekötése enyhítette először a helyzetet, amikor a kisebb utcákban is elérhetővé vált az a varázslatos szó, hogy Wi-Fi. Lassan, de biztosan beszőtte magát a kertek közé, és új lehetőségeket kínált a kisebb közösségeknek is.

Kényelem

Az internetnek hála ma már bármit beszerezhet az ember, attól függetlenül, hogy az ország melyik részén lakik. Nem számít, hogy a főváros lakói vagyunk, vagy egy apró településen élünk a határhoz közel. Bárki, pár pillanat alatt a láthatatlan kosárba teheti az általa kiválasztott terméket, amit ezután a futárszolgálat egészen a bejáratig fog vinni. Ráadásul, amikor azt mondjuk, hogy bármit meg lehet venni, akkor azt szó szerint kell érteni. Legyen szó könyvről, virágról, ételről, számítógépről, telefonról, vagy hintaágyról, biztosan bő választékot találunk úgy, hogy csak a termék nevét írjuk be a keresőbe.

Fotó: Tatiana Syrikova/Pexels

Még több előny

Az új internetes lehetőségeknek van még egy nagyszerű előnye, ami az idei évben mutatkozott meg igazán. Sokan csak azért költöztek a városokba, mivel a munkahelyükhöz közelebb akartak kerülni, és nem akarták vállalni a több órás kocsikázást. Azonban az internet ennek is véget vetett. Az utóbbi hónapokban biztosan rendszeren hallottuk azt a szót, hogy HomeOffice. Az otthonról dolgozás csak az irodai munkát váltotta fel, azonban az emberek nagy része ebben munkálkodik, így nekik megoldotta a közlekedés problémáját.

Rengeteg lehetőséget kínál a vidék számára az e-kereskedelem is. Régen a nagyvárosokban lehetett jó boltot nyitni, ma az egyik legeldugottabb faluban is lehet webáruházat készíteni és semmi nem akadályozza meg, hogy ez akár piacvezető webáruház legyen ez pedig új munkalehetőségeket teremt vidéken is.

Ma már nem kell a városban laknunk ahhoz, hogy be tudjunk menni, hanem elég, ha rácsatlakozunk a netre. A különböző programok lehetővé teszik, hogy ellenőrizni tudják a munkánkat, és a közös beszélgetéseknek sem kell miért elmaradniuk. Több alkalmazás nyújt segítséget abban, hogy bármikor beszélni tudjunk egymással, még látjuk is a másikat. Bátran állíthatjuk, hogy az internet hidat állít a falvak és városok között.

 

Ezek is érdekelhetnek