Mennyivel számoljunk?

IGAZI ÖRÖM új vagy használt autót vásárolni. Ám érdemes minden lehetséges költséggel kalkulálni, különben könnyen megkeseredhet a szánk íze.

Ország-világBudai Horváth József2019. 04. 26. péntek2019. 04. 26.

Kép: Fővárosi Autópiac fövárosi autopiac használtautó-kereskedés hasznaltauto kocsik "A képek a Fővárosi Autópiacon, a Fővárosi Autópiac Kft. engedélyével készültek" 2016.05.21 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Mennyivel számoljunk?
Fővárosi Autópiac fövárosi autopiac használtautó-kereskedés hasznaltauto kocsik "A képek a Fővárosi Autópiacon, a Fővárosi Autópiac Kft. engedélyével készültek" 2016.05.21 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Kedvenc autómárkánk már három és fél milliótól kínálja a nekünk való új portékáját. Most vagy soha, meg kell szereznünk! S most álljunk meg azért egy pillanatra. Az induló árért többnyire a háromajtós, a legkisebb motorral szerelt, fapados kiadást kapjuk. Az ötajtós, nagyobb erőforrással épített, extrákkal felszerelt változat százezrekkel is drágább.

Nem árt végigböngészni az országos választékot: egyedi akciók, kedvezmények időről időre felbukkannak, a szalon- vagy bemutatóautók is rendszeresen a kínálatba kerülnek.

Aztán vegyük számba a forgalomba helyezés költségeit: a kocsi átvizsgálása, átadása, okmányirodai ügyintézése nem olcsó mulatság, érdemes előre tisztázni a részleteket. Ilyenkor már többnyire mi futunk a kocsi, a kereskedő pedig a pénze után, így kaphatunk egy-két grátisz ajándékot (gumiszőnyegek, csomagtartótálca stb.). Ha az előző autónkat szeretnénk beszámíttatni a vételárba, böngésszük át az internetes hirdetéseket, hogy a mienkéhez hasonló korú, állapotú, futásteljesítményű, felszereltségű járgányok mennyit kóstálnak, mert a kereskedő ez alatti árat ajánl, hiszen régi kedvencünkön majd még túl kell adnia.

Használt kocsi vételekor kicsivel több a tortúra. Az esetleges üzletbe hasznos bevonnunk egy ismerős szerelőt, aki a hibákat felfedve sok pénzt takaríthat meg nekünk (vagy akár a vásárlástól is elveheti a kedvünket). Ha az eladó a friss olaj- vagy vezérléscserét számlával nem tudja igazolni, az adásvétel után e két műveletet mindenképpen végeztessük el, mert elmaradásával később több tízezret bukhatunk. Ne feledjük, hogy a vásárlást követően a kötelező felelősségbiztosítást azonnal meg kell kötni, ami tisztes summa még negyedévenként is. Általában a vevőt terheli az eredetiségvizsgálat költsége, ami a hengerűrtartalomtól függően úgy 17–20 ezer forint. A vásárlás utáni 15 napon belül jön az átíratás: új forgalmi és törzskönyv darabonként 6-6 ezerért. A vagyonszerzési illetéket a gépjármű kora és teljesítménye alapján számolják ki; ugyanezen két adatból kalkulálják a gépjárműadót – sokezres összegről lehet szó. Mindent összeadva: a kialkudott vételáron felül még úgy 150-200 ezer forintot tartalékoljunk, hogy a megbízhatónak tartott kocsinkkal gondtalanul furikázhassunk.

S az eladó is csak akkor dőljön hátra a foteljében, ha az adásvételi szerződést 8 napon belül (személyesen/postai úton/ügyfélkapun át) bemutatta az okmányirodában. Ajánlott a kötelező biztosítást is felmondania, hogy később ne érje kellemetlen meglepetés.

NÉMETH ANDRÁS PÉTER FELVÉTELE