Noé kerek tutaja?

Se szeri, se száma a Noé bárkájáról szóló elgondolásoknak. Írókat, képzőművészeket, filmeseket ihletett meg a bibliai történet, s a bárkáról vallott elképzelés még nap¬jainkban is szolgál újdonsággal. Egy Közel-Keleten talált agyagtábla tanúsága szerint ugyanis a nevezetes vízi alkalmatosság valójában egy hatalmas, kör alakú nádtutaj volt.

Ország-világValló László2010. 01. 24. vasárnap2010. 01. 24.
Noé kerek tutaja?

Háromezer-hétszáz éves, ősi babiloni nyelven írt agyagtábla ékírásos szövege őrizte mindeddig Noé bárkájának különös történetét, amelyet most fejtett meg a londoni British Múzeum egyik régésze. A nevezetes agyagtáblára még a második világháborút követően tett szert egy brit katona, aki a Közel-Keleten teljesített szolgálatot. Hazatérve elvitte a muzeológusokhoz, akik értéktelennek minősítették. Hatvan év után a fia több szerencsével járt: a British Múzeum szakértője, akinek megmutatta, vette a fáradságot, és felfedte a hatvan sorból álló ékírásos szöveg tartalmát. Ennek alapján Noé bárkája nem valami nagy óceánjáró hajóhoz hasonló vízi alkalmatosság lehetett, hanem egy kör alakú óriás tutaj. Már csak azért is – teszi hozzá a szakember –, mert a bárkának valójában sehova sem kellett mennie, csak egy helyben lebegnie a vízen. Ehhez pedig nem volt szükség nagy, csónakszerű hajótestre, sem pedig a hullámok kivédésére szolgáló orr és far kialakítására.

Egyébként az ékírásos szövegben lefestett, kör alakú ókori tutaj mai változatát – a vízhatlan ponyvával borított, kerek gyékénycsónakot – olykor még ma is használják Irakban és Iránban: áradások idején ezen menekítik állataikat a bajba jutott emberek. Úgyhogy, ami ma praktikus, az több ezer évvel ezelőtt is az lehetett...

Ezek is érdekelhetnek