Oxigénből ózont!

Vojcek doktor szerint az ózongenerátoros eljárás a légtér-fertőtlenítés legolcsóbb és leghatékonyabb módja.

Ország-világPuskás Kati2021. 01. 06. szerda2021. 01. 06.
Oxigénből ózont!

„Az idei évben csak néhány szűrést tudott szervezni a missziós csoportunk, ennek ellenére továbbra is támogatni kívánjuk a Kárpátalján élő magyarokat. Jelen helyzetben maszkokkal, fertőtlenítőszerekkel, hatékony fertőtlenítéssel tudunk segíteni a határon túl élő rászorulókon, legyenek akár magyarok, akár nem. A felebaráti szeretetre ugyanis a kizárólagosság hiánya a jellemző” – számol be munkájukról dr. Vojcek László, a Magyar Katolikus Karitász Orvosmissziójának megálmodója, megalkotója, vezetője.

Idén prevencióként ózongenerátoros fertőtlenítést végeztek Beregszászon és környékén, valamint a Felső-Tisza-vidéken található, elsősorban magyar oktatási és egyéb közintézményekben. A december közepén szervezett második körben Gyertyánliget, Terebesfejérpatak, Rahó és Kőrösmező településeken dolgoztak. A Magyar Katolikus Karitász költségére, lelkes önkéntesek részvételével több tucat intézményben végezték el az ózonos fertőtlenítést.

Vojcek doktor szerint az ózongenerátoros eljárás a légtér-fertőtlenítés legolcsóbb és leghatékonyabb módja. Az ipari ózongenerátorokat az Ózon-Kontakt Kft. biztosította a misszióhoz. „Máskor is végeztünk már karitatív alapon fertőtlenítést, többek közt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság egészségügyi területén, a Főváros Tűzoltóparancsnokságon, de a Karc FM Rádió szerkesztőségét is így fertőtlenítettük” – sorolta Molnár Endre, a kft. ügyvezetője.

Marosi Antal, a Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület elnöke az Orvosmisszióhoz csatlakozva önkéntesként végezte az ózongenerátoros fertőtlenítést. A vegyszermentes eljárásról elmondta, hogy az ipari ózongenerátor az oxigént ózonná alakítja, amely eltünteti a vírusokat, a baktériumokat, a gombákat, a penészt, de még a szagokat is. Az eszköz és a metódus nem ismeretlen, korábban főleg az élelmiszeriparban, hűtőházak fertőtlenítésére használták.

Ezek is érdekelhetnek