Segítség helyett büntetés

A jelenlegi szociális rendszer üldözi a szegénységben élőket – hangzott el a 8. Lakásmeneten, ahol a felvonulók a magyarországi lakhatási válságra szerették volna felhívni a figyelmet.

Ország-világB. H.2018. 10. 06. szombat2018. 10. 06.
Segítség helyett büntetés

Május és június között csaknem 1400 kilakoltatás történt. A lakástámogatások 90 százaléka olyanokhoz jut, akiket nem kell támogatni. A családi adókedvezmény sem azoknak kedvez, akiknek szükségük lenne rá – mondta Aradi Fanni egyetemista a múlt szombati, 8. Lakásmenet felvonulásán. A Város Mindenkié (AVM) csoport által szervezett eseményen évről évre többen vonulnak föl azért, hogy felhívják a figyelmet a magyarországi lakhatási válságra, a családok tömeges kilakoltatására, a hajléktalan embereket diszkrimináló törvényekre. A fiatal nő arról is beszélt, hogy lakásszegénységben nőtt fel, és jelenleg is abban él, aktivistaként pedig azt tapasztalja, hogy az otthonteremtés mára az elit kiváltsága lett. Lakatos Bertalanné a hajléktalan emberek kriminalizációja és a gyermekes családok kilakoltatása ellen szólalt fel. Külön kiemelte, mennyire bizonytalanok a hajléktalanság kriminalizációját célzó intézkedések következményei: „A Város Mindenkié nem tudja, hogy mi lesz ennek a törvénymódosításnak a végeredménye. Hogy a megszokott gyűlöletkeltéssel próbálják-e tovább uszítani a társadalmat a hajléktalan emberek ellen, mert addig sem kell beszélni arról, hogy a kormány mit nem csinál. Például nem tesz semmit a szegénység felszámolásáért! Nem segít lakhatási támogatással, adósságcsökkentő támogatással, részletfizetési lehetőséggel, nem hajlandó növelni a szociális bérlakások számát, nem segít a banki hiteleseken sem.”

Szarka Alexandra  és  Kovács Vera, az AVM szociális munkásai szerint a jelenlegi szociális rendszer nem a szegénységben élők érdekeit szolgálja, hanem épp ellenkezőleg, üldözi őket. Ahogy Kovács Vera fogalmaz: ma már a szociális munkás hajléktalan embereket segítő munkája szinte radikalizmusnak számít. Fontos azonban, hogy továbbra is szolidárisak tudjunk maradni egymással, és küzdjünk a lakásszegénységben élőkért. „Ha a szolidaritás lázadás, lázadjunk mind: forduljunk oda egymáshoz, ne hagyjuk, hogy a politika szembefordítson minket, és aki szerencsésebb helyzetben van, igyekezzen nyitott szemmel járni. Egy jó szó, egy időben felemelt telefon, de a téli fagyban még egy pohár forró ital is életet menthet. Amíg nincs más megoldás, csak egymásra számíthatunk!” Alexandra három éve került a csoportba, azóta három hajléktalanságban élő aktivista társa halt meg. Egyikük sem élt 60 évet, van, aki 48-at sem.

A Város Mindenkié a 8. Lakásmenet előtt közérdekű adatigényléssel fordult az önkormányzatokhoz. Az adatigénylésre 20 kerület adott választ, ebből kiderült, hogy jelenleg minimum 2500 üresen álló lakás létezik a fővárosban, ezeknek 20 százaléka lakható állapotban van, és az önkormányzatok évente minimum 190 millió forintot költenek az üresen álló lakásokra. Mindez azt jelenti: az erőforrások adottak ahhoz, hogy ne kriminalizálja és ne lakoltassa ki, hanem juttassa lakáshoz az állam a lakásszegénységben élőket. Az AVM továbbra is küzd a gyermekes családok kilakoltatása ellen. A Fidesz több alkalommal megakadályozta, hogy a Parlament tárgyalhasson a törvénymódosításról, de az aktivistákból álló csoport még az ősszel újra benyújtja javaslatát, amelyben követelik a gyermekes családok lakhatáshoz való jogának törvénybe foglalását.

FOTÓ: VAJDA JÓZSEF, NÉPSZAVA

 

Ezek is érdekelhetnek