A jelenlegi szociális rendszer üldözi a szegénységben élőket – hangzott el a 8. Lakásmeneten, ahol a felvonulók a magyarországi lakhatási válságra szerették volna felhívni a figyelmet.

Segítség helyett büntetés

Május és június között csaknem 1400 kilakoltatás történt. A lakástámogatások 90 százaléka olyanokhoz jut, akiket nem kell támogatni. A családi adókedvezmény sem azoknak kedvez, akiknek szükségük lenne rá – mondta Aradi Fanni egyetemista a múlt szombati, 8. Lakásmenet felvonulásán. A Város Mindenkié (AVM) csoport által szervezett eseményen évről évre többen vonulnak föl azért, hogy felhívják a figyelmet a magyarországi lakhatási válságra, a családok tömeges kilakoltatására, a hajléktalan embereket diszkrimináló törvényekre. A fiatal nő arról is beszélt, hogy lakásszegénységben nőtt fel, és jelenleg is abban él, aktivistaként pedig azt tapasztalja, hogy az otthonteremtés mára az elit kiváltsága lett. Lakatos Bertalanné a hajléktalan emberek kriminalizációja és a gyermekes családok kilakoltatása ellen szólalt fel. Külön kiemelte, mennyire bizonytalanok a hajléktalanság kriminalizációját célzó intézkedések következményei: „A Város Mindenkié nem tudja, hogy mi lesz ennek a törvénymódosításnak a végeredménye. Hogy a megszokott gyűlöletkeltéssel próbálják-e tovább uszítani a társadalmat a hajléktalan emberek ellen, mert addig sem kell beszélni arról, hogy a kormány mit nem csinál. Például nem tesz semmit a szegénység felszámolásáért! Nem segít lakhatási támogatással, adósságcsökkentő támogatással, részletfizetési lehetőséggel, nem hajlandó növelni a szociális bérlakások számát, nem segít a banki hiteleseken sem.”

Szarka Alexandra  és  Kovács Vera, az AVM szociális munkásai szerint a jelenlegi szociális rendszer nem a szegénységben élők érdekeit szolgálja, hanem épp ellenkezőleg, üldözi őket. Ahogy Kovács Vera fogalmaz: ma már a szociális munkás hajléktalan embereket segítő munkája szinte radikalizmusnak számít. Fontos azonban, hogy továbbra is szolidárisak tudjunk maradni egymással, és küzdjünk a lakásszegénységben élőkért. „Ha a szolidaritás lázadás, lázadjunk mind: forduljunk oda egymáshoz, ne hagyjuk, hogy a politika szembefordítson minket, és aki szerencsésebb helyzetben van, igyekezzen nyitott szemmel járni. Egy jó szó, egy időben felemelt telefon, de a téli fagyban még egy pohár forró ital is életet menthet. Amíg nincs más megoldás, csak egymásra számíthatunk!” Alexandra három éve került a csoportba, azóta három hajléktalanságban élő aktivista társa halt meg. Egyikük sem élt 60 évet, van, aki 48-at sem.

A Város Mindenkié a 8. Lakásmenet előtt közérdekű adatigényléssel fordult az önkormányzatokhoz. Az adatigénylésre 20 kerület adott választ, ebből kiderült, hogy jelenleg minimum 2500 üresen álló lakás létezik a fővárosban, ezeknek 20 százaléka lakható állapotban van, és az önkormányzatok évente minimum 190 millió forintot költenek az üresen álló lakásokra. Mindez azt jelenti: az erőforrások adottak ahhoz, hogy ne kriminalizálja és ne lakoltassa ki, hanem juttassa lakáshoz az állam a lakásszegénységben élőket. Az AVM továbbra is küzd a gyermekes családok kilakoltatása ellen. A Fidesz több alkalommal megakadályozta, hogy a Parlament tárgyalhasson a törvénymódosításról, de az aktivistákból álló csoport még az ősszel újra benyújtja javaslatát, amelyben követelik a gyermekes családok lakhatáshoz való jogának törvénybe foglalását.

FOTÓ: VAJDA JÓZSEF, NÉPSZAVA

 

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.