Kedden benyújtotta a kormány a parlamentnek a régóta előkészített, „Stop Soros!” névre keresztelt törvényjavaslatot. A már régen előkészített törvénycsomag – amely nemzetközi és civil körökben súlyos aggályokat váltott ki – most a korábbinál is szigorúbb formában kerülhet az Országgyűlés elé.

Segítségért börtön jár?

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn egy sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: a parlamenti választásokon az emberek kinyilvánították, nem akarják, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon. A párt most ennek az akaratnak tesz eleget a „Stop Soros!”-sal. Eszerint önálló büntető törvénykönyvi tényállás lesz az illegális bevándorlás szervezése – ezzel megfékezhetik a törvénytelen migráció szervezését, amely nemzetbiztonsági kockázatot jelent, bizonygatta a politikus.

Az előterjesztés szerint a jogellenes bevándorlás elősegítését követi el az, aki szervezett tevékenységet folytat, hogy az országban menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé egy olyan embernek, akit nem üldöznek hazájában vagy jogellenesen lép be az országba. Egyszerűsítve a bonyolult jogi szöveget: a menekülteket segítő civil szervezetek munkája ezentúl még nehezebb lesz. Aki ugyanis vét e törvény ellen, az 5–90 nap elzárással büntethető, ha valaki anyagi eszközöket szolgáltat a jogellenes bevándorlás elősegítéséhez, vagy azt rendszeresen folytatja, illetve vagyoni haszonszerzés miatt vagy többeknek nyújt segítséget, akkor egy év szabadságvesztéssel is büntethető. Akkor is, ha a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül teszi mindezt.

 
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.