Felsőleperden 1897-ben, szeptember 25-én született Rákóczi János cukrász és mesterszakács, a Rákóczi-túrós(lepény) és a Rákóczi- (magyar) rostélyos kitalálója.

Túrós, lepény, rostélyos őrzi az emlékét

Háborús szolgálata után a fővárosban szakácsként dolgozott, majd Párizsba ment séfnek.

1930-tól Lillafüreden a Palota, 1933-tól a Gellért, 1953-tól 1961-es nyugdíjazásáig a Duna Szálló konyhafőnöke volt. 1958-ban a brüsszeli világkiállításon mutatta be híressé vált túrós süteményét. A borjúhátszínből készülő Rákóczi- vagy magyar rostélyos az ő nevét viseli.

Európai szakácsművészeti kiállításokon többször nyert aranyérmet, nagy sikerrel szerepelt nemzetközi bemutatókon. 1966-ban hunyt el Budapesten.

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.